tiistai 22. syyskuuta 2009

Siljan kyydissä

Ennen vanhaan jokainen Tukholmanristeily tiesi monille meistä pari lisäkiloa kun "tuli taas vähän herkuteltua buffeessa, syötyä pari levyllistä suklaata, jne". Nykyään sitä voi karppina nauttia karpin lailla, ja  palata kotiin kaikin puolin hyvillä mielin. Siljan La France-teema tukee myös tätä elämäntyyliä ihan kivalla tavalla - olethan kuullut miten ranskalaiset eivät liho vaikka niin nautiskelevat elämästä? Tanssimatta edes can-cania!


Happy Lobster
Laivalla on niin sanotusti lupa herkutella, ja sitä voi tehdä esimerkiksi Happy Lobsterissa tilaamalla äyriäisvadin (suurenna kuvaa) täynnä meren antimia: hummereita, rapuja, katkarapuja, simpukoita ja tms. Mutta missä kaikki kasvikset? Joka tapauksessa tätä äyriäisvatia ei välttämättä kannata tilata suhteessa 1/1 vaan esimerkiksi niin, että kahden annos kolmelle. Kannattaa myös varata paljon aikaa. Mutta hyvää on, ja päälle maistuu vaikka kuppi hyvää moccaa.

Drinkillä 
Pari drinkkiä ei kaada ruokavaliota, eihän? Mutta mistäköhän juontuu sanonta Tapa ei tapa? Tapahan toki välillä tappaa, mutta satunnainen nautiskelu korkeintaan horjuttaa - ainakin pyrkimyksiä pudottaa painoa. Hiilareita ja vatsaongelmia tulee enemmän oluesta kuin Irish coffeesta, ja vaikka alkoholin lisukkeiden sanotaan lihottavan, eivät esimerkiksi suolapähkinät niinkään lisää hiilarikuormaa eivätkä näin ole mikään huono vaihtoehto vhh-ruokavaliolla olevalle.

Erikoisaamiainen
Kukapa ei olisi kokeillut laivan aamiaisbuffetia. Mutta välillä voi vähän hemmotella itseään ja mennä aamupalalle pienempään ja rauhallisempaan Bistro Maximeen. Vaikka tarjonta on laaja, kannattaa karpin rajoittaa sitä omiin tarkoituksiinsa jo heti kättelyssä, muuten tulee ähky. Aamiaissämpylät toki tuoksuvat hyviltä, mutta niiden vaikutus voi olla toista maata, ja maissa ei varmaankaan halua haaskata aikaa vessojen etsimiseen.

Aamiaisella voi ladata vaikka kananmunalla kaviaarin kera, juustokinkkulautasella, kasviksien runsaudella ja tavanomaisella pekoni-kananmunalla. Pinaattimunakas vetää myös luoksensa samoin kuin jugurtti marjoineen. Tarjontaa on yllin kyllin kaikkien ruokavalioiden edustajille.

Liikuntaa laivalla   
Useimmille Tukholmanristeilijöille liikunta jää promenadilla käyskentelyyn, taxfreehyllyjen katsastukseen ja drinkin nosteluun kohti suuta - ja tietenkin kaupungilla kiertelyyn. Mutta on myös niitä, joille liikunta tarkoittaa juoksemista laivan kannella aamutuimaan - muiden matkustajien riesaksi! Kannella juokseminen ennen aamuseitsemää pitäisi olla lailla kielletty koska jatkuva askeltaminen herättää taatusti kaikki perän 11. kannen matkustajat (joilla monella meni kenties myöhään edellisenä yönä).

Tukholmantuliaisia 
Pitihän sitä ostaa kun kerran Annika Dahlqvistinkin sitä suosittelee: Bregottia (suom. Levitä hyvää)! Tässä hyvänmakuisessa Oivariini-tyyppisessä levitteessä on seuraava koostumus: kermaa, rapsiöljyä, suolaa, maitohappobakteeria, A- ja D-vitamiinia. Rasvaa 75 prosenttia, josta 70 % maitorasvaa ja 30 % kasviöljyjä. Vähän vaikeampaa joskaan ei mahdotonta olisi tuoda mukanaan Skånemejerin  2 litran muovi- kanistereissa myytävää vanhan ajan maalaismaitoa - kateeksi käy Ruotsissa asuvia!


Valrhona
Ranskateema toi Siljan laivoille ranskalaisen Valrhona-suklaan. Joidenkin mielestä suklaiden Rolls Royce! Myynnissä on esimerkiksi Valrhonan 70 prosenttista Guanajaa joten ellei hinta päätä huimaa, kannattaa ottaa muutama mukaan. Lopuksi suklaanystäville mieluista luettavaa:

"I don't have to watch my figure as I never had much of one to watch. 
What you see before you is the result of a lifetime of eating chocolate."  
~ Katherine Hepburn, 70 v.
.

.
PS.  Jutun matka koskee Helsinki-Tukholma linjaa.

2 kommenttia:

 1. Kappas! Karppina on hyvä olla, sillä laivoilla saat ihan isseksesi säätää, mitä lautasella kellii! :)

  Jorisen omiani VHH:sta täällä:
  http://mahatar.blogspot.com/


  -Massu

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen blogi sinulla MahaTar! Tämänpäiväinenkin juttu työelämästä ja mitä se tuo mukanaan panee ajattelemaan! Hyvää jorinaa!

  VastaaPoista