lauantai 12. syyskuuta 2009

Lavkarbo i Norge

Länsinaapuri on hyvin paljon esillä kun puhutaan karppauksesta. Ruotsi siis. Mutta LCHF leviää ja voi hyvin vielä lännempänäkin. Norjassa on hiljattain tehty korkealla tasolla useita vähähiilihydraattista ruokavaliota puoltavia lausuntoja.  Niille, joilta ruotsinkieli sujuu löytyy täällä paljonkin luettavaa. Teille muille tämän artikkelin on tarkoitus antaa vähän perustietoa karppi-Norjasta. Ja tämän verran jo varmaan arvasittekin: lavkarbo on lowcarb!
 
Norjan karppaus netissä
Internetistä löytyy luonnollisesti VHH-sivustoja myös norjaksi ja norjalaisille. Ne tarjoavat hyvää tietoa niin karppauksesta kuin sen nykytilanteesta Norjassa. Alempana on kaksi suurinta, joissa molemmissa on kattavaa tietoa vhh-ruokavaliosta ja runsaasti linkkejä mm lehtiartikkeleihin ja ruotsalaisiin vaikuttajiin. Mutta tässä ensiksi juttua kahdesta vaikuttajasta Norjan VHH-piireissä. Ensinnäkin kreikkalaissyntyisestä Fedon Lindbergistä. Hän on antanut Norjassa karppaukselle kasvot - vaikka ne eivät  olekaan kovin norjalaiset eivätkä aina kovin karpitkaan. Toinen hahmomme on tutkija ja toimittaja Dag Viljen Poleszynski.
.
Fedon Lindberg
Kreikkalaisnorjalainen sisätautien erikoislääkäri Fedon Lindberg on Norjalle vähän sama kuin Annika Dahlqvist Ruotsille tai Antti Heikkilä Suomelle. Hän muutti Norjaan  24-vuotiaana 1986, ja perusti 1999 Dr. Fedon Lindbergin klinikan vakavasti ylipainoisille ja diabeetikoille.  Hänen nettisivunsa Dr. Fedon Lindbergs vaikuttavat ensi näkemältä melko kaupallisilta, mutta tottakai taustalla on paljon tietoa, taitoa, kokemusta ja vaikutusmahdollisuuksien tuntemusta. Hänellä on vuodesta 2002 oma tuoteryhmänsä nimeltä Fedon, jota hän kauppaa muun muassa sivustonsa kautta, ja lisäksi hampurilaisketju Burger King myy Norjassa Dr. Lindbergin vähähiilihydraattisia hampurilaisia. Fedon Lindbergiä on virallisella taholla kritisoitu juuri kaupallisuudestaan sekä puutteellisesta tutkimustyöstä, mutta hyvin tuntuu miehellä ja toivon mukaan myös potilaillaan menevän. Hänen ensimmäinen kirjansa Naturlig slank med kost i balanse on ilmestynyt suomeksi. Fedon pitää sivuillaan myös blogia ja sieltä löytyy jopa oma netti-TV.

Dag Viljen Poleszynski 
Norjalainen ravintoprofessori Dag Viljen Poleszynski on itse asiassa monen eri alan tutkija. Mutta hän on pitkään ollut kiinnostunut ravitsemustieteestä, ja toimittaa nykyään lehteä nimeltä Mat & Helse (Ruoka&Terveys). Tässä eräs lehden artikkeli, joka kertoo aamiaisen tärkeydestä periaatteella rasvainen aamiainen on paras. Poleszynski jatkaa: "Kehityshistorialliselta näkökannalta katsottuna päivän ensimmäinen ateria tulisi nauttia kun on nälkä, ja sen tulee koostua hyvistä rasvalähteistä ja korkealaatuisesta proteiinista - ei korkeaglykeemisesta ruoasta". Poleszynski tunnetaan Norjan virallisterveellisen ravintopolitiikan itsepintaisena kriitikkona, ja omaakin sille erinomaisen koulutuspohjan.
 .
LCHF Norge
LCHF Norge alkaa otsikolla Mindre fet mat - flere fete mennesker  (vapaasti suomennettuna rasvattomampaa ruokaa - lihavampaa kansaa), jossa saa vähän taustatietoa siitä mistä kansan rasvoittuminen oikeastaan johtuu. Aloitussivulta löytyy myös ladattava kaksisivuinen PDF-tiedosto lavkarbo3minutter - tulostettavaksi ja jaettavaksi kiinnostuneille. Paljon hyvää tietoa pähkinänkuoressa. Karppausfoorumin ABC-Wiki vastaa kai vähän tätä, mutta mekin tarvitsisimme tuollaisen lyhyen, ytimekkään ja tulostettavan version!
.
Otsikon Nyheter alla löytyy sitten tämä käänteentekevä uutinen:  Nasjonalt råd for ernæring åpner nå for lavkarbodietter! Lavkarbo har blitt akseptert som en diett hos ernæringsrådet, melder NRK nyheter i dag 2. september 2009. Eli Norjan valtiollisen TV:n pääuutislähetyksessä kerrottiin 2. syyskuuta, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on nyt Norjan kansallisen ravitsemusneuvoston virallisesti hyväksymä ruokavalio. Todella hieno asia, ja tässä juttua siitä karppausfoorumilla. Ravitsemusneuvoston nettisivuilla ollaan silti maltillisia ja todetaan aika vanhakantaisesti ja varovasti, että LCHF voi olla yksi lisää tapa laihduttaa, jolla ei tosin ole havaittu mitään haittavaikutuksia lyhyellä aikavälillä. Nähtäväksi jää miten tuo näkökanta vielä muuttuu.
.
Kostreform.no
Toinen hyvä sivusto on kostreform.no - Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer (KOS). Todella kattava sivusto, jolla riittää luettavaa! Sivusto on nimenomaan niille diabeetikoille, jotka haluavat  huolehtia itsestään ruokavalion avulla. Norjan virallinenhan kanta on kuten Suomessa: kaikkea saa syödä, piikität sitten vaan sitä insuliinia!
.
KOS sai alkunsakin tästä. Ryhmä diabeetikkoja päätti perustaa oman yhdistyksen kun eivät saaneet omaa ääntänsä kuuluviin virallisella taholla eli Norjan Diabetesyhdistyksessä. Ryhmä satsaisi ruokavalion keskeiseen vaikutukseen diabeteksen hoidossa. Akronymi KOS  johtaa  ”lääketieteen isästä” Hippokrateesta, joka opetti lääketiedettä kreikkalaisella Kosin saarella 2400 vuotta sitten. Hippokrateen sanotaan sanoneen ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke olkoon ruokasi - tämä on kostreformin motto, ja sen mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio on diabeetikoille ylivoimaisesti paras vaihtoehto.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti