torstai 10. syyskuuta 2009

Jumissa

Vähähiilihydraattinen ruokavalio suo oivat keinot pudottaa painoa - vaikka toki tätä dieettiä käytetään muuhunkin! Alussa paino usein tippuu reippaastikin - varsinkin kun menee ohjeiden mukaan. Mutta ennen pitkää ja aika ajoin tulee tasankovaihe, jolloin paino ei tunnu millään tippuvan. Tällöin kuitenkin saattaa tapahtua kiinteytystä, ja lihaksen painaessa enemmän kuin samavolyyminen läski, sitä voi ihminen luulla, että mitään edistystä ei tapahdu. Vaikka oikeastaan tapahtuu kenties kaiken aikaa!

Näistä jumeista puhutaan paljon eri ruokavalio- ja painonpudotusfoorumeilla. Karppausfoorumilla muun muassa näillä sivuilla : 1   2   3    Tämä artikkeli tarjoaa lähinnä psykologisen näkökulman jumituksiin.

Kuvittele, että olet laskeutumassa vuorenrinnettä. Näköala on aivan mahtava, mutta et malta päästä takaisin alas, ja kotiin. On vähän väsykin. Ja nälkä. Ja hämärtyy pian. Askel toisen perään johdattaa sinua alas rinnettä kunnes kadotat vähän perspektiivin ja, kiiruhtaen liikaa, olet vähällä menettää tasapainosi. Parin askeleen päässä on onneksi pieni tasanne. Pysähdyt sille hengähtääksesi vähäsen. Otat leilistä kulauksen vettä, ja nautit maisemasta. Näet 50 metrin päässä kauriin kiipeävän vuorella. Ja kerättyäsi voimiasi jatkat matkaa, tuntien nyt voivasi keskittyä paremmin laskeutumiseen.

Vuorenrinne on kuitenkin petollisen epätasainen. Välillä luulet voivasi ottaa koko ajan samanpituisia askeleita ja ylläpitää samaa vauhtia, mutta maaperän vaihtelu peittoutuu samanvärisyyteen ja oman väsymyksesi aiheuttamaan vauhtisokeuteen. On aika pysähtyä, taas kerran, ja tarkistaa tilanne. Kuinka pitkä matka vielä on edessä? Käännyt ja katsot ylös kohti huippua, ja toteat tyytyväisenä miten pitkän matkan olet jo tullut. Vielä vähän ja olet kotona. Malttamattomuus melkein kostautui, ja oli jättää sinut paitsi luonnon kauneudesta. Mietit miten hieno matka kaiken kaikkiaan oli ja toteat itseksesi, että turha pitää mitään kiirettä laskeutumisenkaan kanssa - voit ihan hyvin olla aikataulusta vähän jäljessä eikä se kotikaan sieltä minnekään katoa! Päätät nauttia loppumatkasta täysin siemauksin.

Kun huippupaino on vielä lähimenneisyydessä ja suunnitelmat kovat painonpudotukselle, on täysin inhimillistä turhautua kun edistystä ei tunnu tapahtuvan. Ota mahdollinen jumi merkkinä kehosi tarpeesta hengähtää pyrähdysten välillä. Kenties rasvaa on lähtenyt, ja nestettäkin vähän liikaa, ja keho haluaa levähtää ja koota voimansa seuraavaan laskuun. Nauti saavutetusta tuloksesta ja kiitä itseäsi ja kehoasi siitä. Anna teidän välillä levätä, ja suuntaa samalla katseesi seuraavaan tavoitteeseesi. Jos jumi kestää pitkäänkin, ja et tiedä mistä se voisi johtua, tee jotain eri tavalla. Nollaa tilanne ja tee pieni muutos. Kokeile mikä voisi toimia. Käy läpi vihjeitä ja katso josko niistä löytyisi sinulle sopiva. Jos olet pitänyt ruokapäiväkirjaa ja painokäyrää, katso mikä siinä on parhaiten toiminut. Samat asiat eivät kuitenkaan välttämättä enää toimi koska olet eri lähtöpisteessä. Ota erilainen askel, vähän eri suuntaan,vähän eri vauhdilla. Mutta omalla tavallasi. Ennen pitkää keksit keinon miten ohittaa jumi. Tai sinun ei kenties tarvi keksiä yhtikäs mitään vaan kehosi tekee kaiken puolestasi ja vie sinut jumikohdan läpi. Antaudu sen vietäväksi. 

Jumi ei koskaan ole syy menettää uskoansa siihen mitä tekee. Se on vain tarkistuksen paikka. Ja jumin jälkeen varaudu ketsuppieffektiin: yhtäkkiä tulosta syntyy roppakaupalla. Eri asia sitten miten paljon ketsuppia on jäljellä itse kullakin - tai siis pudotettavaa painoa. Sitä ei ihminen itse välttämättä tiedä. Kun ketsuppi on loppu, se on loppu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti