torstai 25. kesäkuuta 2009

Polvet - uskolliset palvelijamme

Ihmisen ollessa homo erectus (joskus myös homo sapiens), kaikella mikä on lähellä silmiä ja helposti käsien ulottuvilla tapaa olla tärkeämpi asema päivittäisessä elämässä. Näin tunnemme helposti kaiken reisien yläpuolella olevan osan itsessämme paremmin ja kiinnitämme siihen enemmän huomiota. Ja tämähän on oikeastaan aika luonnollista. Kuitenkin kaikki reisistä alaspäin on se mikä meitä kannattaa, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota jotta voisimme paremmin.


Polvet ovat siitä asti kun opit kävelemään kannattaneet painoasi, ja jos olet pitänyt itsestäsi hyvää huolta, niiden olemassaoloa tuskin huomaa. Ne vaan ovat, nivelöityneenä osaksi sinua. Mutta jos ja kun esimerkiksi ylipainoa kertyy, polvet alkavat pikku hiljaa notkua painon alla. Ylipaino saattaa kyllä ensiksi kompensoitua suuremmilla pohjelihaksilla, mutta ennen pitkää - ellei tilanne parane - polvet alkavat reistailla.

Kiitoksia polvet
Sen sijaan, että valittelemme ja sadattelemme polviamme, jos ja kun ne eivät oikein toimi tai ovat kipeät, olisikohan välillä kiitoksen sana paikallaan näille uskollisille palvelijoillemme, jotka vuodesta vuoteen meitä kannattelevat? Pidä vaikka manikyyrin tai pedikyyrin sijasta joskus polvipäivä, jolloin mietit mitä voisit tehdä niiden hyväksi ja miten voisit päästää ne vähän vähemmällä - vai olisiko kenties leikkauksen paikka? Polvet kiittävät.

Polven rakenne
Polvinivel on ihmisen suurin nivel, joka yhdistää reisi- ja sääriluut, reisiluun ja polvilumpion sekä sääriluun ja pohjeluun toisiinsa. Polvinivel koostuu siis yhteensä kolmesta erillisestä nivelestä.

Polvien nivelrikko
Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko eli artroosi. Aina se ei haittaa liikkumista, mutta täysin hoitamattomana edessä saattaa häämöttää tekonivelen hankinta. Tutkimuksissa on myös todettu, että paljain jaloin kävely saattaa pitää polvet terveinä. Ja siitä tullaankin kysymykseen - mitä vikaa kengissä - vai onko niissä? Lisää nivelrikosta myöhemmässä artikkelissa.

VHH ja polvet
Painon laskiessa polviin kohdistuva rasitus pienenee. Tähän vähähiilihydraattinen ruokavalio tuo kelpo avun. Ja saattaa myös olla niin, että tämän dieetin runsaampi rasvankäyttö edesauttaa polvinivelten kuntoa. Oli miten oli, kannattaa ottaa selvää mitä kaikkea itse voi tehdä polviensa eteen - se ei ole hukkaan heitettyä aikaa millään muotoa.

Polvet ja kuntoilu
Jos ylipainoa on rutkasti ja polvet huonot, ei niitä ainakaan kannata kiusata juoksemalla. TV-ohjelmassa Suurin pudottaja todella lihavien ihmisten juokseminen rinteitä ylös alas nostaa kenties ohjelman viihdearvoa, mutta on aika karmaisevaa polvien kannalta. Kävely ja uinti ovat huonopolviselle ja/tai ylipainoiselle hyviä liikuntamuotoja, ja niissä etäisyyksien asteittainen nosto ja toivottava painonlasku tekee polville vaan hyvää.

Polvikuntoilua
Tässä lopuksi vanha ja varmaan monille tuttu loru. Sen mukaan kun menee niin pääsee jo hyvään alkuun päivittäisessä liikunnantarpeessa. Ja tulee - paitsi lapsuus mieleen - myös hyvä mieli ja veri lähtee kiertämään vähän vilkkaammin!

"Pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat, polvet varpaat.
Pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat, polvet varpaat.
Silmät, korvat ja vatsaa taputa.
Pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat, polvet varpaat."


Lähteet: Tekonivel.net, Terveesti, Tietopulssi, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti