perjantai 5. kesäkuuta 2009

Makeutusaineet

Asesulfaami, aspartaami, erytritoli, inositoli, isomalti, ksylitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli, sakariini, sorbitoli, stevia, sukraloosi, syklamaatti, tagatoosi. Makeutusaineita riittää. Kaikkien tarkoitus on korvata sokeri joka, vaikkakin "puhdas luonnontuote", on tunnetusti runsaskalorinen ja huono hampaille.

Makeutusaineet luokitellaan kahteen ryhmään: keinotekoiset makeutusaineet ja sokerialkoholit eli polyolit. Keinotekoiset makeutusaineet on luokiteltu lisäaineiksi ja ilmenevät tuotteissa yleensä E-koodeillaan. Vaikka keinotekoisista makeutusaineista on paljon etua verrattuna sokerinkäyttöön on niidenkin käytöstä syntynyt kritiikkiä.

Hiilaritietoiset sanovat sivuillaan, että ne sotkevat nälänhallinnan. Anja Nysten ja Varpu Tavi kirjoittavat edelleen: Liiallista sokerin käyttöä ei saa korvata riskialttiilla luonnolle vieraalla makeutusaineella, joka pahimmassa tapauksessa vain lisää makeutta. Mutta ilman keskustelua ja näkemyksiä ongelmasta suuret markkinointivoimat makeutusaineelle ottavat tilanteen haltuunsa.

Dieettilimut aiheuttavat painonnousua
Amerikkalainen fitness-guru Jon Benson on tutkinut paljon dieettilimujen vaikutusta terveyteen. Tässä ajatuksia jotka panevat taatusti miettimään kannattaisiko jättää Pepsi Max tai Coca Cola Light vaan sinne kaupan hyllylle:
Dieettilimut tekevät meistä lihavia. Ihmiskehoa ei niin vaan huijata. Keinotekoinen makeutusaine saa aikaan samat hormonaaliset reaktiot kuin sokeri. Insuliini kohoaa ja tämä johtaa suurempaan varastoituvan rasvan määrään, ja kohonneeen insuliinin myötä syntyvät biokemialliset reaktiot kasvattavat ruokahalua. Aivot eivät saakaan viestiä siitä, että olet jo kylläinen, ja näin alat syödä enemmän ruokaa kuin muuten tekisit.

Jos siis haluat hoikistua, jätä dieettilimut kauppaan, samoin kuin kaikki muutkin limut. Ja mehut. Paras janojuoma on aina ollut ja tulee aina olemaan vesi! Ja hampaat tykkäävät hyvää!


Sokerialkoholit
Sokerialkoholeja esiintyy luonnollisesti joissakin kasveissa. Jotkut niistä saadaankin kasveista (sorbitoli maissisiirapista, mannitoli merilevästä ja ksylitoli koivusta), mutta suurin osa valmistetaan sokereista ja tärkkelyksistä. Ne eivät ole nimestään huolimatta alkoholeja vaan mono- ja disakkaridien alkoholijohdannaisia. Sokerialkoholit imeytyvät hitaasti ja puutteellisesti ohutsuolesta ja muutetaan maksassa glukoosiksi. Osa hajoaa vasta paksusuolessa. Näin ne vaikuttavat verensokeriin vähemmän kuin pöytäsokeri, ja tämän takia myös diabeetikot ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat voivat käyttää niitä. Tähän ryhmään kuuluvat erytritoli, inositoli, isomalti, ksylitoli, laktitoli, maltitoli ja sorbitoli.

Ksylitoli (E967)
Ksylitolia on luonnossa pieniä määriä muun muassa marjoissa ja hedelmissä. Myös ihmisen elimistö tuottaa sitä aineenvaihdunnan tuloksena. Ksylitolia valmistetaan teollisesti muun muassa koivun kuidusta, maissista ja pyökistä. Edistää hammasterveyttä, sillä sen kemiallisen rakenteen muodostuessa viidestä hiiliatomista, kariesta aiheuttavat bakteerit eivät pysty tehokkaasti käyttämään sitä ravintonaan. Liiallisella ksylitolin käytöllä voi olla laksatiivinen vaikutus. Hyväksytty EU:n alueella elintarvikkeiden lisäaineeksi.

Laktitoli
Laktitolia valmistetaan mm. juustonvalmistuksessa syntyneestä maitoherasta. Muuttuu aineenvaihdunnassa matalan GI:n fruktoosiksi. Ei sisällä sokeria.

Maltitoli
Maltitoli on luonnontuote ja sitä valmistetaan erilaisista viljoista mm. kaurasta ja maissista. Muuttuu aineenvaihdunnassa matalan GI:n fruktoosiksi. Ei sisällä sokeria.

Stevia
Stevia on etelä-amerikkalainen yrtti, jota on käytetty makeutusaineena Paraguyassa satoja vuosia. Lehdet ja niistä tehty jauhe on 10-15 makeampaa kuin sokeri. Siitä tehty steviosiitti-niminen tiiviste 200-300 kertaa sokeria makeampaa. Tässä Karppausfoorumilla vähän steviasta käytyä keskustelua sekä yleistietoa steviasta sokeriton.fi-sivuilla. Myytävänä muuan muuassa täällä.


Keinotekoiset makeutusaineet
Tässä alla luettelo keinotekoisista makeutusaineista E-koodeineen, riskeineen ja käyttörajoineen (ADI-arvo eli Acceptable Daily Intake).

Asesulfaami K
Jopa 200 kertaa sokeria makeampaa. Ei hajoa ihmisen elimistössä. Käytetään paljon virvoitusjuomissa, siidereissä ja mehuissa.

Aspartaami (E951)
Aspartaami on 100-200 kertaa makeampaa kuin sokeri. Se hajoaa suolistossa aminohapoiksi. Aiheuttaa mahdollisesti keskushermostohäiriöitä ja syöpää.Tutkijat arvelevat, että syöpäkasvainten ja leukemian kasvu saattaisi olla yhteydessä aspartaamin sisältämään metanoliin, joka niin hiirten kuin ihmistenkin aineenvaihdunnassa muuttuu formaldehydiksi. Tutkimuksen perusteella saattaisi olla aiheellista arvioida uudelleen aspartaamin käytön terveydellisesti hyväksyttävät rajat. Menettänyt suosiotaan sukraloosille. Nykyinen käyttöraja on 600mg/litra.

Sakariini (E954)
Sakariini on keinotekoisista makeutusaineista se vanhin (keksitty 1879). Se on 300-500 kertaa sokeria makeampaa. Sakariinin on todettu aiheuttavan syöpää rotilla, ja sen kelvollisuus ihmisravinnoksi on yhä puheenaiheena. Ei kannata käyttää ainakaan raskauden aikana. Suomessa sakariinin kauppanimenä on Hermesetas.


Sukraloosi (E955)
Noin 600 kertaa sokeria makeampaa. Sisältää klooria. Suurin osa sukraloosista ohittaa suolistoflooran ja aineenvaihdunnan muuttumattomana, ja jää klooriyhdisteeksi. Jugurteissa, ketsupissa, virvoitusjuomissa. Käyttörajana 0-15mg/painokilo. Tässä Eviran tiedote sukraloosista.

Syklamaatti (E952)
30 kertaa makeampaa kuin sokeri. Ei sovi lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille säännöllisesti käytettynä.

Tagatoosi
Maidon laktoosista valmistettava makeutusaine. Runsas käyttö voi aiheuttaa suolisto-oireita. Käytetään juomien, maitopohjaisten jälkiruokien, leivonnaisten, lisäravinteiden ja purukumien makeuttamiseen. Ei käyttörajaa.


Tutustu sokerittomien tuotteiden verkkokauppaan
Hiilariton.fi on Low Carb Finlandin verkkokauppa, jolla on tarjolla valikoituja vähähiilihydraattisia ja sokerittomia tuotteita maailmalta. Käy tutustumassa! Kuvan tuote on yksi monen joukossa.

Sokeriton.fi
Tämä on toinen varteenotettava vaihtoehto jos haluat ostaa sokeroimatonta verkosta. Yrityksellä on paljon sokeritietoutta helposti luettavassa muodossa, ja etusivulla kannattaa käydä lukemassa viimeiset uutiset sokeririntamalla.

Lähteet: Evira, Hiilaritietoiset, Karppaus.info, Nicehouse, Ruokamaailma, WebMD, Wikipedia
Päivitetty 26.6.2009 klo 19:46. Sokerialkoholeista kaivataan tarkempaa tietoa ja tullaan lisäämään kun löytyy.

1 kommentti:

  1. http://www.webmd.com/food-recipes/features/are-artificial-sweeteners-safe?page=2

    Tuolla mainitaan että 70-luvulla tehdyt sakariini testit olivat virheellisiä /puutteellisia.

    90-luvun lopussa tuli tarkennus että se aiheuttaa syöpää mutta vain urospuolisissa rotissa –ei siis edes naarasrotissa tai missään muissakaan (eläimissä? / ihmisissä).

    VastaaPoista