keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Selluliitti

Selluliitti, kansainvälisesti cellulitis, tulee ranskan kielen sanasta cellule (solu) ja tautia tarkoittavasta päätteestä -itis. Se on siis solusairaus ja perin ikävä vaiva, josta eroon päästäkseen on hyvä tunnistaa mistä se oikein johtuu.

Kansanomaisesti selluliitti-sanaa käytetään kuvaamaan selluliitin oireita - pahkuraista ihoa. Saatamme kuulla, että minulla on selluliittia vaikka oikeastaan tulisi sanoa minulla on selluliitti. Näin sanomalla voisimme kenties paremmin ymmärtää, että kyseessä todellakin on tauti, joka on hoidettavissa kun ymmärretään sen syntymekanismit. Selluliitti on tila, jossa ihon alaiseen sidekudokseen on kertynyt liikaa nestettä, rasvaa ja kuona-aineita. Niillä, joilla tätä liikaa nestettä, rasvaa ja kuona-aineita ihossaan on, tietävät miten kipeälle se pahimmillaan tuntuu. Iho voi olla jopa kosketusherkkä, mutta selluliitti on monille mitä suurimmassa määrin nimenomaan kosmeettinen vaiva.

Miksi selluliitti on yleisempää naisilla?
Selluliitti on näkyvämpää naisilla kuin miehillä johtuen siitä, että miesten iho on paksumpi eikä kudos siten näy ihon pinnalle niin helposti. Selluliittia voi esiintyä myös hoikilla ihmisillä, mutta vaivaa nimenomaan ylipainoisia henkilöitä.

Onko selluliitti perinnöllistä?
On. Siihen on siis alttius, mutta se ei ole sen tähden mikään väistämätön tulos vaan tätä kuten mitä tahansa alttiutta on hyvä hoitaa välttämällä taudin puhkeamisen syitä.

Miten päästä eroon selluliitista?
Koska selluliitti on ihonalaisten rasvasolujen ylimääräistä nestettä, rasvaa ja kuona-aineita, voimme vähintäänkin huolehtia siitä ettei sinne pääse kerääntymään liikaa rasvaa. Tämä tapahtuu vähentämällä aineenvaihdunnan kautta tulevaa rasvaa, josta suuri osa tulee ravinnon liiallisista hiilihydraateista. Vähentämällä näitä rasvasolut luopuvat ennen pitkää liikarasvastaan. Tässä vaiheessa on myös hyvä harjata ihoa. Näin saat ihokudoksen nesteet liikkeelle ja rasvakertymät tasoittumaan.

Selluliittivoiteet
Onko sitten selluliittivoiteista apua? Tässä Yhteishyvän artikkelissa käydään läpi selluliitin muodostumista, ja päädytään voiteisiin koska takana on kauppa. Tottakai voiteista voi olla jotain apua, mutta se apu on nimenomaan kauppiaalle. Paras tapa päästä eroon taudista on mennä taudin lähteelle eli ruokavalioon, ja muuttaa sitä jotta uutta selluliittia ei syntyisi ja jo olevassa olevasta pääsisi eroon. Tämä on täysin mahdollista, ellei väistämätöntä, kun syödään vähähiilihydraattisesti.

VHH ja selluliitti
Ravinnossa olevien runsaiden hiilihydraattien muuntautuessa sokerista rasvaksi, ja osan näistä pakkautuessa ihosoluihin, on hyvä yksinkertaisesti vähentää hiilihydraattien määrää. Vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentää ennen pitkää selluliittia, ja on todistetusti hyvä keino päästä eroon tästä ikävästä vaivasta. Rasvasolut luopuvat ylimääräisestä rasvastaan, ja uutta selluliittia ei muodostu kunhan pitää huolen siitä, että rasvaa ei taas pääse niihin muodostumaan.

Kun selluliitti lähtee
Monet ovat sanoneet samaa: laihtuessa ihossa alkaa tapahtua! Se kihelmöi, kutiaa, syyhyää tai jopa pistelee. Tämä saattaa johtua verenkierron paranemisesta kyseisessä paikassa kun selluliittia alkaa lähteä. Eli voimmekin varmaan kutsua tätä - kiitos erään karppausfoorumilaisen - läskinkatoamiskutinaksi!

Tässä muutamia selluliittin liittyviä artikkeleita:
Me naiset (1/2009), MTV3 (5/2007), Yhteishyvä (7/2007)

Tämä artikkeli on jonkin verran keskeneräinen.Muun muassa puuttuu osio selluliitin historiasta.
Päivitetty 3.8.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti