tiistai 16. kesäkuuta 2009

Minimalismi

Kyltymättömyys - kykenemättömyys tai haluttomuus tuntea kylläisyyttä - on perin yleinen vaiva. Ja vaikka taipumus mennä liiallisuuksiin ei aina haittaa, on se jo käsitteenä ristiriidassa tasapainoisen elämän kanssa. Alun alkujaan asettamamme tai oppimamme rajat saattavat alkaa jossain vaiheessa elämää häilyä. Kynnykset madaltua, tyydytyksen rajat nousta ja suhteellisuudentaju heiketä.

Tämä on helppo nähdä suhtautumisessamme ruokaan. Lapsena tapaamme olla sopusuhtaisia ja suhtautumisemme ruokaan tervettä. Mutta perheen ja itsemme hankkimat ruokatottumukset näyttelevät suurta roolia jo pienestä pitäen, ja kun pidemmän aikaa syödään liikaa ja/tai väärin, seuraukset näkyvät ylipainona.

Tämä ulkoinen muutos ei kuitenkaan ole se hälyttävin tekijä. Sisäinen muutos ja tuntemamme ristiriita, joka riepottelee meitä maltillisuuden ja ahneuden välillä, sekä tunne elämän hallinnan menettämisestä on paljon merkittävämpi. Saatamme totuttaa itsemme määrättyyn tasoon ja tiettyyn valintamalliin, varsinkin jos ympäristömme tukee näitä. Ja saatamme pikku hiljaa niin etääntyä terveydestä, että emme edes enää muista mitä se on.

Vähähiilihydraattisella ruokavaliollakaan olo ei tarkoita sitä, että voi sallia itselleen rajattomasti ns sallittuja ruoka-aineksia ilman seuraamuksia. Vanha aksiomi vähempi on enempi pätee myös tällä ruokavaliolla. On parempi satsata laatuun kuin määrään, ja jos jokin tietty ruoka-aine aiheuttaa ongelmia hyvinvoinnin suhteen, on hyvä vähentää sen käyttöä tai jättää se vähäksi aikaa tai kokonaan. Kaikkea ei tarvitse, ja vähemmälläkin tulee toimeen.

Minimalismi ei ole pelkkä taiteen ilmaisumuoto. Se on sanan varsinaisessa merkityksessä yleinen pyrkimys olla maltillinen, kuluttaa vähemmän ja tehdä vähemmästä enemmän. Periaatteena on, että ihminen tulee toimeen yllättävän vähällä. Kulutusyhteiskunta pyrkii tekemään meistä kuluttajia elämän kaikilla aloilla vauvasta vaariin. Minimalismi sovellettuna kaikkiin elämänalueisiin säästää niin rahaa, vaivaa, terveyttä, luontoa kuin aikaakin. Ja vähemmälläkin toden totta tulee toimeen.

Tällä ei ole mitään tekemistä rahan kanssa. Kaikki on kiinni suhtautumisesta. Mitä enemmän on, sitä sitoutuneempi ihminen tapaa olla siihen ja sitä enemmän hän kantaa siitä huolta. Jos olet varakas, sinulla on huoli rahasta. Jos olet lihava, sinulla on huoli ihrasta. Minimalisti sanoo: älä ole huolissasi siitä miten paljon saat syödäksesi vaan huolehdi ainoastaan siitä, että saat pienestä määrästä maksimaalisen paljon irti. Syö hitaasti ja nauttien. Kun vähempi riittää, se tuottaa mielihyvää, jota mikään määrä ei voi korvata. Sillä vähemmällä ei ainoastaan tule toimeen vaan se rikastuttaa. Vähemmän on enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti