lauantai 20. kesäkuuta 2009

Kaneli

Kaneli on yksi maailman vanhimmista mausteista ja sen aromia pidetään yleisesti yhtenä kiehtovimmista. Jo muinaiset egyptiläiset käyttivät sitä aromaattisena aineena. Aito kaneli eli ceyloninkaneli saadaan Cinnamomum zeylanicum –puun nuorten versojen kuivatusta kuoresta. Kuori sisältää haihtuvaa öljyä, jonka pääkomponentit ovat kanelialdehydi ja eugenoli. Kanelia myydään joko jauhettuna tai kokonaisina tankoina.

Aito kaneli on hyvä erottaa kaupoissa yleisesti kanelina myydystä (halvemmasta) kasseliakanelista. Tämän maku on voimakkaampi johtuen paljolti siinä olevasta kumariinista, joka liian suurina annoksina on myrkyllistä munuaisille ja maksalle. Jos siis olet kuullut kanelin myrkyllisyydestä, on kyse aina tästä kasseliakanelista (englanniksi bastard cinnamon). Aitoa kanelia voi käyttää huoletta, se kun ei kumariinia sisällä juuri ollenkaan. Osta kanelisi siis mieluiten luomuna, esimerkiksi täältä.

Mihin kanelia?
Kanelia käytetään Suomessa yleisesti mausteena eri leivonnaisiin ja puuroihin. Muualla maailmassa kuten Intiassa se on arkisesti käytetty mauste eri ruuissa. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa voit antaa sillä hienoa lisämakua eri juomiin (sopii todella hyvin yhdessä kardemumman kanssa) ja laittaa vaikka partajugurtin sekaan. Karppausfoorumin reseptihaulla saat helposti esiin kaikki reseptit, joihin on käytetty kanelia - kirjoita vaan kaneli ja paina etsi !

Kanelin terveydelliset vaikutukset
Uusimpien tutkimusten mukaan kaneli kiihdyttää ruoansulatusta ja alentaa verensokeria. Lue tästä käytännönläheistä keskustelua aiheesta. Kanelin sanotaan myös piristävän ruokahalua. Kuten niin monelle ruoka-aineelle niin myös kanelille voi olla allerginen - onneksi tämä ei ole kovin yleistä. Mutta jos siis kanelia käytät niin käytä sitä aitoa eli ceylonin (Sri Lankan) kanelia.

Lähteet: About.com, Evira, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti