maanantai 22. kesäkuuta 2009

Lohi

Suomalaiset syövät nykyään vähemmän kalaa. Itämeren saastuessa esimerkiksi silakansyönti on jäänyt vähemmälle, ja sitä myötä muidenkin kalojen syönti saattaa tuntua huonolta ratkaisulta. Mutta on olemassa ainakin 10 hyvää syytä syödä kalaa! Lohi tunnetaan arvokkaana ja maukkaana ruokakalana. Sitä suolataan, savustetaan, keitetään ja paistetaan, ja siitä nautitaan monien eri ruokalajien yhteydessä. Ja vaikka makuja on monia, lohi todellakin on herkullista, ja kuuluu useimpien karppien vakioaterioihin ja ostoslistalle muulloinkin kuin vain jouluna.

Lohen terveellisyys
Lohen rasvapitoisuus on korkea joten se sopii mainiosti vhh-ruokavalioon. Rasvainen kala on hyvä monityydyttymättömän rasvan lähde. Se sisältää paljon omega-kolmosta - välttämätöntä rasvahappoa, jota siis kehomme ei itse pysty tuottamaan. Lohessa on myös erittäin korkea D-vitamiinipitoisuus. Tässä paistetun lohifileen ravintoarvot (rasvaa 63%, proteiinia 37%). Kasvatetun kalan ravintoarvot voivat kuitenkin vaihdella hyvinkin paljon riippuen siitä millä niitä ruokitaan. Kirjolohi on kasvatettu lohi, jonka erottaa luonnossa kasvaneesta lohesta lähinnä siitä, että sen liha on voimakkaamman väristä. Tässä vielä vähän yleistä kalatietoutta Pro Kala Ry:ltä.

Lohireseptejä
Netissä ja kirjoissa löytyy todella paljon lohireseptejä. Karppifoorumin reseptiosiossa voit hakea herkullisia aterioita ja pikku suolaista hakusanalla lohi - kuvassa eräs niistä eli lohitäytteiset kananmunan puolikkaat. Arla-Ingmanin sivuilla on myös monta hyvää lohireseptiä.

Lähteet: Arla-Ingman, Karppaus.info, Pro Kala Ry, Ruokamaailma, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti