
Unen laatu on myös tärkeämpi kuin pelkkä unen pituus. Tämä artikkeli käsittelee unenpuutteen ja unihäiriöiden terveydellisiä vaikutuksia aineenvaihdunnan ja ruokavalion näkökulmasta.
Unen puute

Uusi Suomi kirjoittaa miten Syvän unen puute altistaa diabetekselle (1/2008). Kehon kyky käsitellä insuliinia laskee, ja tämä johtaa korkeaan verensokeriin, ylipainoon ja pahimmassa tapauksessa kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen. Tämä yhdessä virallisterveellisen ruokavalion kanssa, jossa runsas hiilihydraattien käyttö jo sinällään altistaa diabetekselle, ei tiedä hyvää. Artikkeli kertoo myös että Syvän unen vaiheen tiedetään olevan sidoksissa ihmisen aineenvaihdunnan tasapainoon. Sen vähyys tai täydellinen puuttuminen on usein ongelma ikääntyville ihmisille.
Sama lehti kirjoittaa otsikolla Unenpuute lihottaa miten unenpuute yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa heikentää terveyttä (2/2008). Lihavuus, unihäiriöt ja liikunnan puute muodostavat terveyden kannalta haitallisen noidankehän, jossa epätoivottavat vaikutukset ruokkivat toinen toistaan.
Kaunis uni
Unettomuus
Jos kuitenkin kärsit suoranaisesta unettomuudesta, kannattaa ainakin käydä läpi kaikki mahdolliset haittatekijät. Uniliiton sivuilla löytyy myös mielenkiintoista luettavaa aiheesta. Unettomuus vaivaa melkein kaikkia meitä ainakin jossain vaiheessa elämää. Tässä yhden unettoman tarina. Ja loppukevennykseksi kiva video uneliaasta kaverista.
Lähteet: Iltalehti, Uniliitto, Uusi Suomi, Wikipedia
Päivitetty 3.6.2009 klo 21:57
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti