keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Nukkuminen

Ihminen nukkuu ison osan elämästään. Vähintään neljänneksen. 40-vuotias on ennättänyt nukkua 10 vuotta elämästään. Jo se kertoo, että nukkuminen on elintärkeää. Mutta kuten hyvin tiedämme niin unentarve vaihtelee. Se vaihtelee ihmisestä toiseen ja riippuu myös päivän aikana tulleesta rasituksesta. Mutta ellei ihminen nuku tarpeeksi, aktiivisuus vähenee ja uneliaisuus lisääntyy.

Unen laatu on myös tärkeämpi kuin pelkkä unen pituus. Tämä artikkeli käsittelee unenpuutteen ja unihäiriöiden terveydellisiä vaikutuksia aineenvaihdunnan ja ruokavalion näkökulmasta.

Unen puute
Jos nukuit yösi huonosti tai et vaan jostakin syystä saanut nukuttua tarpeeksi, pärjäät varmaankin sen päivän joten kuten. Mutta jos sitä useana yönä peräkkäin saa riittämättömästi unta, ei siitä hyvää seuraa - kaikkihan sen tiedämme. Puhumattakaan jatkuvasta unihäiriöstä. Siihen ei enää sitten kahvikaan auta.

Uusi Suomi kirjoittaa miten Syvän unen puute altistaa diabetekselle (1/2008). Kehon kyky käsitellä insuliinia laskee, ja tämä johtaa korkeaan verensokeriin, ylipainoon ja pahimmassa tapauksessa kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen. Tämä yhdessä virallisterveellisen ruokavalion kanssa, jossa runsas hiilihydraattien käyttö jo sinällään altistaa diabetekselle, ei tiedä hyvää. Artikkeli kertoo myös että Syvän unen vaiheen tiedetään olevan sidoksissa ihmisen aineenvaihdunnan tasapainoon. Sen vähyys tai täydellinen puuttuminen on usein ongelma ikääntyville ihmisille.

Sama lehti kirjoittaa otsikolla Unenpuute lihottaa miten unenpuute yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa heikentää terveyttä (2/2008). Lihavuus, unihäiriöt ja liikunnan puute muodostavat terveyden kannalta haitallisen noidankehän, jossa epätoivottavat vaikutukset ruokkivat toinen toistaan.

Kaunis uni
Hyvin nukutun yön jälkeen olo tapaa olla virkeä, iho ja hiukset paremmassa kunnossa, verensokeri paremmassa tasapainossa ja kyky tehdä hyviä päätöksiä päivän aikana kohollaan. Väsyneenä taas saatamme lepsua ruokavaliostamme ja suoda itsellemme jotain nopeasti verensokeria kohottavaa makeata. Silloin kahvipulla voi näyttää yllättävän hyvältä ja kaupan karkkihylly kutsua. Tämä on täysin inhimillistä. Ja täysin vältettävissä - ainakin mitä tulee tähän nimenomaiseen syyhyn. Kunhan vaan suo itselleen hyvän unen.

Unettomuus
Jos kuitenkin kärsit suoranaisesta unettomuudesta, kannattaa ainakin käydä läpi kaikki mahdolliset haittatekijät. Uniliiton sivuilla löytyy myös mielenkiintoista luettavaa aiheesta. Unettomuus vaivaa melkein kaikkia meitä ainakin jossain vaiheessa elämää. Tässä yhden unettoman tarina. Ja loppukevennykseksi kiva video uneliaasta kaverista.


Lähteet: Iltalehti, Uniliitto, Uusi Suomi, Wikipedia
Päivitetty 3.6.2009 klo 21:57

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti