perjantai 2. lokakuuta 2009

Ancel Keys


Ancel Keys (1904-2004) oli amerikkalainen tutkija ja ravitsemustieteilijä. Hän on jäänyt ravitsemusopin historiaan miehenä, joka oli osallisena ravintosuositusten kääntämisessä päälaelleen 1970-luvun Yhdysvalloissa, ja sitä myötä muualla maailmassa. Keys ei ollut nimensä mukaisesti kuitenkaan mikään avain (vaikka niin yleisesti ajateltiin) sen ajan tai tuleviinkaan ravitsemusongelmiin vaan pikemminkin tulevan lihavuusepidemian edesauttaja - vallitsevan ilmapiirin ja taloudellisten intressien suosiollisella avustuksella.

Keysin koulutus
Ancel Keys opiskeli monia aloja: taloustieteitä, valtiotieteitä, biologiaa, syvänmerentutkimusta ja fysiologiaa. Hän tutki uransa alussa muun muassa kalojen kasvua ja korkean ilmanalan vaikutusta ihmisen kuntoon,  ja siirtyi myöhemmin tutkimaan ravinnon vaikutusta ihmiskehossa. Hän vieraili uransa aikana ahkerasti ulkomailla, mikä sai hänet herkistymään ruokavalioiden eroille eri maissa sekä näkemään kansainvälisen ravitsemustieteellisen tutkimuksen tarpeellisuuden. Nimenomaan Italia ja välimerenmaiden ruokavalio tulivat merkitsemään hänelle paljon.

K-ration

Yhdysvaltain ilmavoimat palkkasi vuonna 1940 Ancel Keysin luomaan laskuvarjojääkäreille painoltaan kevyttä ja silti ravitsevaa muonaa, joka olisi helppo syödä hankalissakin oloissa. Keys sai pestin m.m. ansioistaan korkean ilmanalan tutkimuksistaan. Näitä annoksia testattiin sotilailla kunnes päädyttiin sopivalta vaikuttavaan koostumukseen, ja ne laajennettiin koskemaan myös maajoukkoja.  Testit oli kuitenkin tehty suhteellisen kevyissä olosuhteissa, jotka eivät vastanneet sotilaiden todellisia oloja. Nämä ns. K-annokset osoittautuvat myöhemmin riittämättömäksi ja johtivat jopa aliravitsemukseen.

K-annoksia ei toki ollut tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön, mutta niiden keveys ja halpuus sai Yhdysvaltain armeijan tekemään niistä pääasiallisen kenttämuonan sotilailleen. Päätös ei siis tietenkään ollut Ancel Keyn käsissä, mutta se perustui Keysin epärealistisiin olettamuksiin sotilaiden oikeasti käyttämästä energiasta. Tämä piirre, kutsutaan sitä nyt vaikka epätarkkuudeksi - joka ei tutkijalle ole mikään mairitteleva määrite - toistui myöhemmin hänen urallaan laadittaessa ravintosuosituksia amerikkalaisille1970-luvulla.

Nälkiintymistutkimus
Sodan aikana Keys tutki myös nälkiintymisen vaikutusta ihmisen kehoon ja mieleen. Tutkimukseen, joka  tehtiin vapaaehtoisilla, otti osaa 36 armeijan palveluksesta kieltäytynyttä miestä. Tästä  melko kliinisen kylmästä tutkimuksesta oli suurta hyötyä sodan jälkeen hoidettaessa keskitysleirivankeja sekä muutoin nälkiintyneitä eurooppalaisia. Se tuotti myös kirjan The Biology of Human Starvation.

Ravintosuositusten muutos

Ancel Keysin sodan aikana tekemät ravintotutkimukset antoivat suunnan uusille päätöksille ravitsemuspolitiikassa. Hän oli vieraillut 1951 Oxfordissa Englannissa, jossa hänen teorialleen rasvasta ja kolesterolista sydänsairauden aiheuttajina naurettiin. Tämä jäi kenties kalvamaan hänen mieltänsä kun vuonna 1953 hän aloitti Minnesotan yliopistossa tutkimuksen, jolla hän päätti näyttää toteen runsaan tyydyttyneen rasvan käytön haitallisuuden sydämelle. Se tulikin vuosikausiksi linkittämään rasvan, korkean kolesterolin ja sydänsairaudet toisiinsa. Ja Keysta tuli koko kansan "Herra Kolesteroli".

Keys siis tutki 22 eri maan ravinto-, terveys- ja kuolleisuustilastoja, kiinnittäen erityistä huomiota rasvan kulutukseen ja sydänsairauksiin. Näiden pohjalta hän laati sitten Seitsemän maan tutkimuksensa. Pois jäi muun muassa Meksiko, jonka yhdistelmä runsas rasvansyönti + alhainen kuolleisuus oli ongelmallinen Keysin teorialle. Suomi oli yksi seitsemästä hyväksytystä maasta (muut kuusi: Jugoslavia, Kreikka, Italia, Alankomaat, Yhdysvallat ja Japani) ja Keys kävikin Suomessa tämän johdosta - vuonna 1956 kummastelemassa muun muassa miten ihmiset laittoivat voita juuston päälle. Ns. Pohjois-Karjala-projekti oli myöhemmin osana tätä suurta WHO:n ohjelmaa. Myöhemmin tämä kauaskantoisia vaikutuksia aiheuttanut puutteellinen tutkimus on osoitettu olevan tehty  ennakkoasenteella "rasva on roisto", mutta nuo vaikutukset silti jatkuvat. 15 maan poisjäänti virallisesta tulosanalyysista tuli ilmi vasta myöhemmin, mutta kun tutkimustulokset sopivat vallitseviin tarpeisiin, ne hyväksyttiin. Christer Sundqvist samoin kuin Varpu Tavi ovat kirjoittaneet tästä tarkkaa tekstiä - käykää lukemassa.

500 lääkäristä koostuva Yhdysvaltain Lääkärikollegio päätti sitten niukalla ääntenenemmistöllä (52- 48), että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonisairauksia, kun taas viljan hiilihydraatit suojelevat näiltä. Nixonin hallitus antoi tämän päätöksen perusteella vuonna 1972 terveysministeriölle ohjeet laatia uudet ravintosuositukset amerikkalaisille. Hiilihydraattien päivittäinen saanti nostettiin 55-60 %:iin, tyydyttynyt rasva kiellettiin terveyttä vaarantavana, ja tilalle suositeltiin monityydyttämättömiä kasvisrasvoja. Seuraukset olivat kauaskantoiset ja maailmanlaajuiset, ja niitä puidaan vielä tänäkin päivänä - ympäri maapalloa. Ravintorasvan osuuden pienentyessä lihavuudesta, diabeteksesta ja sydänsairauksista on tullut yhä suurempi ongelma, ja kaiken aikaa lääketeollisuus syytää markkinoille toinen toistaan "parempia" kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä. 

100-vuotias Keys
Ancel Keys kuoli itse satavuotiaana, mutta jätti jälkeensä kyseenalaisen perinnön. Sadattuhannet ihmiset ympäri maailmaa kuolevat ennen aikojaan koska eläinrasva julistettiin pannaan, keinotekoiset rasvat valtasivat alaa, elintarvikkeisiin alettiin syytää sokeria ja lisäaineita mauttomuuden peittämiseksi ja diabeteksen, lihavuuden ja sydänsairauksien räjähdysmäinen kasvu ei vaan ota laantuakseen. Kenties jokin muu noista lukuisista tieteenaloista olisi ollut herra Keysille se parempi vaihtoehto - ja meille muille.

Ancel Keysin kirjalllista tuotantoa
Biology of Human Starvation
Eat Well, Stay Well (1959)
The Benevolent Bean (1967)

Eat Well, Stay Well the Mediterranean Way (1975, yhdessä vaimonsa kanssa)
Seven Countries Study (1980)


Lähteet: hiilaritietoiset.netproteinpower.com, stop transfats.com, sundqvist.blogspot.com, Times, University of Minnesota, wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti