tiistai 26. helmikuuta 2013

Lihaa ja kasviksia

Tämän päivän Iltasanomissa on juttua lihasta otsikolla "Liika lihansyönti altistaa suolistosyöville". Otsikosta saa helposti sen kuvan, että suhteellisen suuri määrä lihaa ravinnossa todellakin aiheuttaisi syöpää, mutta tarkka lukija huomaa, että asia on paljon monisyisempi. IS kirjoittaa: "vähähiilihydraattiseen ravintoon painottuvan karppaus-ilmiön myötä lihankulutus on 2000-luvulla kasvanut joitakin kiloja kansalaista kohti. Tällä hetkellä suomalaiset ylittävät Maailman syöpätutkimusjärjestön suositukset reippaasti. Suomalainen nainen syö lihaa keskimäärin 700 grammaa viikossa ja mies kilon".

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet julkaisi n. viikko sitten samankaltaisen ns. pelotteluartikkelin (lue KostDoktorn-blogin juttu tästä), ja molemmissa jutuissa kuultaa kokonaisvaltaisen näkemyksen puute. Iltasanomien artikkelissa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Pylkkänen esimerkiksi sanoo, että "jos syö paljon lihaa, se yleensä saattaa tarkoittaa, että ei syö paljoa kasviksia. Kasvikset sisältävät syövältä suojaavia ainesosia." Totuushan on, että kasvisten syöminen on usein runsaampaa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien keskuudessa - jossa lihansyöjiä oletetaan paljon olevan - verrattuna ns. normaaliruokavaliota noudattaviin. Toki "yleensä saattaa" on mitä epämääräisin tapa ilmaista todellisen riskin olemassaolo.  

Joka tapauksessa jos iso osa tästä lihasta on puhtaassa muodossa eikä prosessoituna, riski sairastua syöpään pienenee kertaheitolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaankin syöpäriski liittyy muiden muassa lihajalosteiden sisältämiin nitraatteihin ja nitriitteihin eli valmistusprosessissa käytettäviin aineisiin. Eli runsaasti kasviksia syövä karppi, jonka ruokavalioon kuuluu ei-prosessoitu nisäkkään, kalan ja kanan liha, ei ole sen suuremmassa vaarassa sairastua syöpään. Itseasiassa päinvastoin - karppi kun on yleensä kaikkea "jalostettua" vastaan. Eri asia sitten on miten suuri osa päivittäisestä tai viikottaisesta ravinnosta koostuu lihasta. Kasvisten osuus kannattaa aina ja kaikkialla pitää korkealla. 

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Cashewin hiilariansa

VHH-dieetti suosii yleisesti ottaen pähkinöiden syömistä, mutta muutamien lajikkeiden kanssa kannattaa olla vähän varovainen: esimerkiksi cashew-pähkinöissä on peräti 13% hiilihydraatteja. Jo 150 grammaa (joka menee aika nopeasti ) täyttää koko päivänsaannin jos se on max 20 grammassa hiilihydraatteja. Nauti siis mieluummin vaikka makadamiapähkinöitä (3% hh) tai manteleita (4% hh).
Jos ruotsi sujuu niin voit lukea lisää näistä ja muista vinkeistä täältä!  

perjantai 22. helmikuuta 2013

Päivän resepti uusiksi

Etusivulla oleva "Päivän resepti"-kuvake johtaa aina sitä klikkaamalla itse reseptiin. Nämä kuvakkeet eivät kuitenkaan vaihdu  päivittäin vaan niiden on tarkoitus innostaa kokeilemaan eri reseptejä pitemmälläkin aikavälillä. Useimmat näistä resepteistä on poimittu karppaussivuilta, ja täyttävät siten vähähiilihydraattisen ruokavalion ehdot. Tämänpäiväinen resepti "Lärpäkkeet" on helppotekoinen välipala, ja meetwursteineen melko ajankohtainenkin. Tässä alla Wikipedian tietoa eräästä suosituimmista meetwurstilajeista.

"Venäläisen meetvurstin resepti ja valmistusmenetelmä ovat nimensä mukaisesti peräisin Venäjältä, josta ne ovat kulkeutuneet aikoinaan Pietarin kautta Suomeen. Venäläisen meetwurstin valmistukseen käytetään sian-, hevosen- ja naudanlihaa, silavaa, suolaa ja mausteita. Yhden meetwurstikilon valmistukseen käytetään jopa reilusti kiloa enemmän tuoretta lihaa, sillä valmistuksen aikana makkaran kuiva-ainepitoisuus kasvaa tuntuvasti. Venäläisessä meetvurstissa on voimakas maku, joka syntyy yli viisi viikkoa kestävässä, kylmäsavustamalla tehtävässä kypsytyksessä. Venäläinen meetvursti on yksi Suomen suosituimmista meetvurstilajeista, ja se säilyy erittäin hyvin".

PS. Metukka = meetvursti = meetwursti

tiistai 19. helmikuuta 2013

Bellaromin tumma suklaa

Lidlissä myytävät Bellaromin suklaat ovat tunnetusti hyvälaatuisia. Niistä tuo tumma suklaa on tietenkin karppaajille omiaan. Eikä ollenkaan hassumpi vaihtoehto - pelkistetty maku, mutta myyntihinta (helmikuussa 2013) 99 senttiä päihittää kaikki makusuklaat. Nautitaan hallitusti pala kerrallaan!

Koostumus (100g): 
74 % kaakaota (Rainforest Alliance Certified). Ainesosat: kaakaomassa, sokeri, kaakaovoi, emulgointiaine, luontainen vanilja-aromi. Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää, soijaa ja maitoa. Energiaa 561 kcal, proteiinia 9,7 g, rasvaa 41 g ja hiilihydraatteja 32 g.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Pullasorsan arkea

Iltasanomat kirjoitti pari vuotta sitten mielenkiintoisen jutun villinä elävien eläinten ruokkimisesta otsikolla Pullosorsat eivät viitsi lentää. Ei mikään uutinen sinänsä, ja varmasti tuttua kaikille runsashiilihydraattisesta ruokavaliosta kärsineille. Siis se, että pulla (ja muu suoranainen hiilihydraattimössö) lihottaa, laiskistaa ja sairastuttaa. "Olen hoitanut siiliä, jolla on diabetes, ja ylipainoista siiliä, jonka ruokakuppi oli varmaan ihan pesän ovella", muistelee Korkeasaaren eläinlääkäri Eeva Rydbäck. Tämä sama näkyy myös lemmikkieläimiemme kohdalla. Kissat ja koirat - tietenkin vähän rodusta riippuen - lihovat jos niitä ruokitaan luonnonvastaisesti. Luonnonvastaisuus on oikeastaan hyvä sana kuvaamaan sitä, mitä jatkuva runsashiilihydraattinen ravinto saattaa aikaan ihmisessä - sen sijaan, että hiilihydraatit toimisivat lisäravintona kun tarvitaan lisäenergiaa, ne valjastetaan helposti päivittäiseen käyttöön vaikka energiankulutus ei ole mitenkään merkittävä. Sama koskee koiria, joiden ulkoiluttaminen jää vähälle. Onneksi me ihmiset voimme sentään vaikuttaa aika paljon siihen miten paljon itse liikumme.       

torstai 14. helmikuuta 2013

Hyvää ystävänpäivää!

Kai olet ostamassa ystävällesi jotain hyvää tummaa suklaata? Blogi julkaisi toukokuussa 2009 artikkelin Suklaata, jossa esiteltiin tuolloin useimmat myynnissä olleet tummat suklaat. Markkinoille on sittemmin tullut tietenkin lisää. Mutta tuo artikkeli on yhä ajankohtainen - varsinkin tänään... :)
Syvennytään vähän asiaan. Helsingin Sanomat julkaisi toissavuonna jutun, jossa käsiteltiin tumman suklaan terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan tummalla suklaalla olisi samoja vaikutuksia kuin liikunnalla. Epikatekiini-niminen flavoinoidi stimuloi lihaksia samalla tavalla kuin liikunta. Detroitin ylipistossa tehdyssä tutkimuksessa keskityttiin soluissa energiaa tuottaviin mitokondrioihin. Tutkimusta johtanut professori Moh Malek: "Vanhetessa mitokondrioiden määrä luustolihaksissa vähenee, mikä vaikuttaa sekä lihasten energiamäärään että kestävyyteen. Tieto siitä, että epikatekiini vaikuttaa mitokondrioiden määrään, voi auttaa meitä vähentämään lihasten vanhenemisen vaikutuksia". 

Oli miten oli, pala tai pari tummaa suklaata päivässä ei haittaa yhtään vaan tekee vain hyvää - ainakin näin ystävänpäivänä!

tiistai 12. helmikuuta 2013

100.000 Suomessa

Tämä blogi on perustettu huhtikuussa 2009, ja on näiden vajaan neljän vuoden aikana vaivihkaa kasvattanut suosiotaan. Tänään meni rikki sadantuhannen katselukerran raja täällä koti-Suomessa. Seuraavaksi eniten blogin sivuilla on käyty Yhdysvalloissa (kts. lista alla). Kieltämättä tällainen määrä motivoi jatkamaan, ja koska noita jutunaiheitakin riittää, näin myös tapahtuu. Mutta sinä voit myös lukijana ehdottaa aiheita, joita käsitellä, ja palautetta otetaan aina mielellään vastaan osoitteessa kivita@gmail.com. Huomioi myös, että vaikka uusia tutkimustuloksia on aina tulossa, ja tietotaso - ja viisauskin - kasvaa niiden myötä, moni tämän blogin jutuista ei niinkään vanhene. Tunnisteista löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa. Uusista tutkimustuloksista löydät tietoja mm täältä.   

Suomi
100017
Yhdysvallat
    2279
Venäjä
      721
Ruotsi
      704
Saksa
      480
Britannia
      376
Alankomaat
      316
Tanska
      186
Espanja
      179
Ranska
      153

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Blogi jatkuu

Tämä blogi oli pitkään tauolla - silti koko ajan lukijoiden käytettävissä - mutta nyt  olisi tuo tauon paikka loppuunkulutettu, ja blogitekstejä tulee olemaan lähes entiseen tahtiin. Paljon on karppauksesta kirjoitettu lehdissä, paljon puhuttu muissa medioissa. Paljon parjattu, mutta myös ylistetty ja toteennäytetty sen tehokkuus. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei toki ole kaikille, kuten ei mikään muukaan asia elämässä - paitsi hengittäminen ja muut perustoiminnot - mutta VHH on todella oiva väline painon- ja energianhallintaan, ja taatusti kokeilun arvoinen asia.

Karppauksen sisällä on tunnetusti myös monia eri suuntauksia, ja jotkut niistä määräytyvät henkilön oman maun, edellytysten ja/tai periaatteiden, jotkut taas pelkän kulloisenkin muotisuuntauksen mukaan. Ja jokaisella on tietysti aina vapaus vaihtaa ja tarkentaa suuntaustaan. Tämä blogi pyrkii tuomaan esiin eri vaihtoehtoja VHH-dieetin hyödyntämisessä. Ja nimenomaista hyödyntämistähän se on, sillä se perustuu ihmiskehon - ja nimenomaan oman kehon - astetta parempaan tuntemiseen. Mutta mikä toimii toisella, ei kenties toimi kolmannella jo pelkästään periaatteellisista syistä. Kaikki kunnia jokaisen omille valinnoille. Silti fysiologiset syyt ovat aina yleensä ne päällimmäiset ja painavimmat syyt. Pelkistetysti sanottuna runsashiilihydraattisesta helposti rasvaa kerryttävästä ravinnosta siirtyminen vähähiilihydraattisen dieetin rasvanpolton piiriin toimii useimmilla ihmisillä. Ja mitä enemmän liikut, sitä enemmän voit suoda itsellesi hiilihydraatteja.  

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Menestystarina # 8

Krisu Laurilan paino oli noussut pikku hiljaa yli sadan rajapyykin, ja elämää haittasi monelle tuttu välilevyn pullistuma. Edessä olisi leikkaus, mutta ensin pitäisi pudottaa painoa...

Krisu siirtyi yhdessä vaimonsa kanssa vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, ja söi karppaamalla pois 37 kiloa.  Liikunta oli toki apuna painonpudotuksessa, ja molemmat elementit ovat jääneet nyt osaksi terveellisempää elämää. VHH-ruokavalion aloittaminen käynnisti kehon ylimääräisen rasvan palamisen vauhdilla - kenties tyypilliseen miehiseen tapaan - sillä  kolmessa viikossa lähti 10 kiloa, ja taas seuraavan kolmen viikon aikana toiset kymmenen.



Entä tänään? Krisun omin sanoin: "Energiaa on ihan eri tavalla kuin aikaisemmin, olo on pirteä ja itseluottamusta on tullut huimasti lisää. Ikinä en ole näin hyviä ja rasvaisia ruokia syönyt joka päivä." Ja ensimmäiseen maratoniin meni aikaa 3 tuntia 37 minuuttia.


Lue tästä koko juttu Ilta-Sanomissa (3.2.2013).

Aikaisemmat menestystarinat

lauantai 2. helmikuuta 2013

Karppaus vie viinanhimon

Vähähiilihydraattista ruokavaliota kannattavaa lääkäriä Antti Heikkilää siteerataan tänään YLEn: sivuilla. Hänen mukaansa kun on hyvin paljon potilaita, jotka ovat lopettaneet juomisen aloitettuaan karppauksen. Dieetti on toiminut erittäin hyvin etenkin miehillä, ja olisi suositeltavaa, että AA-klinikat suhtautuisivat tähän vaihtoehtoon vakavasti. 
Eli tervehtymistä saattaisi tapahtua paitsi painon myös alkoholin hallinnan suhteen. Ja tämä kaikki perustuu suurelta osin sokerin vähenemiseen ravinnossa. Tai kuten Heikkilä toteaa: "Usein dokaajilla on myös sokerinhimo. Kun karkki jää pois ja hiilarit ruokavaliossa matalaksi, brenkkukin häviää".