Tämän päivän Iltasanomissa on juttua lihasta otsikolla "Liika lihansyönti altistaa suolistosyöville". Otsikosta saa helposti sen kuvan, että suhteellisen suuri määrä lihaa ravinnossa todellakin aiheuttaisi syöpää, mutta tarkka lukija huomaa, että asia on paljon monisyisempi. IS kirjoittaa: "vähähiilihydraattiseen ravintoon painottuvan karppaus-ilmiön myötä lihankulutus on 2000-luvulla kasvanut joitakin kiloja kansalaista kohti. Tällä hetkellä suomalaiset ylittävät Maailman syöpätutkimusjärjestön suositukset reippaasti. Suomalainen nainen syö lihaa keskimäärin 700 grammaa viikossa ja mies kilon".
Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet julkaisi n. viikko sitten samankaltaisen ns. pelotteluartikkelin (lue KostDoktorn-blogin juttu tästä), ja molemmissa jutuissa kuultaa kokonaisvaltaisen näkemyksen puute. Iltasanomien artikkelissa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Pylkkänen esimerkiksi sanoo, että "jos syö paljon lihaa, se yleensä saattaa tarkoittaa, että ei syö paljoa kasviksia. Kasvikset sisältävät syövältä suojaavia ainesosia." Totuushan on, että kasvisten syöminen on usein runsaampaa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien keskuudessa - jossa lihansyöjiä oletetaan paljon olevan - verrattuna ns. normaaliruokavaliota noudattaviin. Toki "yleensä saattaa" on mitä epämääräisin tapa ilmaista todellisen riskin olemassaolo.
Joka tapauksessa jos iso osa tästä lihasta on puhtaassa muodossa eikä prosessoituna, riski sairastua syöpään pienenee kertaheitolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaankin syöpäriski liittyy muiden muassa lihajalosteiden sisältämiin nitraatteihin ja nitriitteihin eli valmistusprosessissa käytettäviin aineisiin. Eli runsaasti kasviksia syövä karppi, jonka ruokavalioon kuuluu ei-prosessoitu nisäkkään, kalan ja kanan liha, ei ole sen suuremmassa vaarassa sairastua syöpään. Itseasiassa päinvastoin - karppi kun on yleensä kaikkea "jalostettua" vastaan. Eri asia sitten on miten suuri osa päivittäisestä tai viikottaisesta ravinnosta koostuu lihasta. Kasvisten osuus kannattaa aina ja kaikkialla pitää korkealla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti