lauantai 18. tammikuuta 2014

Kenkäraudoilla kelpaa kävellä

Yhä useampi ihminen ikään katsomatta hankkii tänä talvena kenkiensä alle raudat. Näitä liukuesteitä on jos jonkinlaisia, jopa korkokenkiä varten, ja hintahaitari on tietenkin laaja. Mutta mitä tahansa niistä maksatkin, k.o. sijoitus saattaa olla kullan  arvoinen.  Tai kuten Yle asian ilmaisee: "Vain hullu lähtee ulos liukkailla kengänpohjilla. Siellähän teloo itsensä". Kenkäraudat kannattaa ehdottomasti ottaa pois sisälle (esimerkiksi kadulta kaupan tiloihin) mentäessä, sisätiloissa ne kun ovat vähän kuin luistimet ja pilaavat sitä paitsi lattiapintaa. Jotkut näistä saattavat olla hieman haasteellisia saada kengän päälle, mutta suhteellisen helppo ottaa päältä. Mutta vaikka niiden päälle laittamisen kokisi miten hankalaksi (hyvät kengät ja kokemus helpottavat asiaa) niin niiden käyttäminen saattaa tuntua taivaan lahjalta kun ei enää tarvitse pelätä liukastuvansa. Askeleen luonnollistuessa ryhtikin ojentuu ihan huomaamatta ja talviset selkävaivatkin saattavat vähentyä.

Lenkkeilijän, joka tietää oleskelevansa ainoastaan ulkona, kannattaa harkita icebugien eli nastakenkien ostoa - ellei sellaisia jo omalla kenkähyllyllä ole.

Michael Schumacherin onnettomuus on jostain syystä koskettanut monta meistä ja pani kyllä mietityttämään. Se voi olla pienestä kiinni tämä ihmisen elämä. Yksi paha kaatuminen tai liukastuminen saattaa iskeä niin pahasti, että normaalielämään ei ole paluuta. Liukuesteet ovat hyvä juttu ja hintansa väärti!


Linkit
- Intersport:Icebugs - YLE - Yle:Kuningaskuluttaja -

Päivitetty 18.1.2014

maanantai 13. tammikuuta 2014

K2

K2 on tunnetusti Himalajan vuoristossa sijaitseva vuori, jolle Veikka Gustafssonkin on kiivennyt. Mutta sama lyhenne on käytössä myös ravintotieteessä. K2 on nimittäin K-vitamiini, josta tulemme kuulemaan vielä paljon. Tämän päivän Helsingin Sanomissa on erinomainen artikkeli aiheesta. K2-vitamiini ei kenties vie K2:n huipulle, mutta auttaa taatusti pienempien mäkien kipuamisessa.

K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Mutta K-vitamiini on perin unohdettu tekijä osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa kuten ravintoasiantuntija Juhana Harju kirjoittaa. Yleisesti on katsottu, että K-vitamiinin puutos olisi harvinaista koska ihminen pystyy itsekin tuottamaan yhtä sen muotoa eli menakinonia, ja vitamiinin lähteitä on runsaasti tarjolla (kts. alla). Mutta tänä tehomaanviljelyn ja teholihantuotannon aikakautena kun olemme vihdoin palaamassa hieman juurillemme ja luonnonmukaistamassa asioita, K2-vitamiininkin merkitys on käymässä selvemmäksi. Suomalla eläimillemme auringonvaloa, me tervehdytämme itseämmekin. Keinotekoisesti tehotuotetut maitotalous-, siipikarja- ym tuotteet eivät ole vahvistaneet luitamme vaan päinvastoin heikentäneet niitä, mutta nyt näkyy valoa tunnelin päässä!   

K2:n tehtävä
Lainataksemme tuota yllämainittua HS:n artikkelia niin "K2 kuljettaa ravinnosta saamaamme kalkkia oikeisiin osoitteisiin. Se ohjaa siis kalkin luihin ja hampaisiin ja auttaa näin rakentamaan terveitä luustoja lapsille, torjuu osteoporoosia ja vie hammaslääkäreiltä työtä. Samalla se vie kalkkia pois verisuonistosta, jossa se aiheuttaa tukoksia, siis sydänkohtauksia ja muuta ikävää". Tässäkö on mysteerin salaisuus? Eli maissa, jossa maitotuotteita käytetään paljon niin osteoporoosihan kuitenkin jyllää vaikka maidon kalsiumin pitäisi pelastaa meidät siltä. Varsinkin kun olemme jo vuosikaudet lisänneet maitoon D-vitamiinia, jonka pitäisi edesauttaa kalsiumin imeytymistä. Puuttuva lenkki onkin siis kaiken aikaa kenties ollut K2-vitamiini, jota esimerkiksi kanat eivät ole päässeet tuottamaan joutuessaan olemaan ahtaissa sisähäkeissä. Kuluttajan kukkaro tuskin edes huomaa muutosta kananmunien ollessa niin halpa elintarvike verrattuna moneen muuhun, mutta keho kyllä reagoi!

Tämän lisäksi K2-vitamiini vaikuttaisi suojaavan meitä omalta osaltaan myös diabetekselta, syövältä, Alzheimerin taudilta ja rypyiltä. Mikäs sen parempaa! Tieteellistä lisänäyttöä odotellessa voimme rauhassa keskittyä hoitamaan terveyttämme yhä laaja-alaisemmin.

K-vitamiinin lähteet
On olemassa tietenkin ravintolisiä, tabletteja ja pillereitä, joista vitamiininsa saa. Mutta karppi kun on kiinnostunut nimenomaan luonnon omista keinoista turvata tarvittavien vitamiinien saanti niin mainittakoon tässä luonnolliset K-vitamiinin lähteet. Niitä ovat muun muassa ruusukaali, parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa. Basilikaa ja timjamia kannattaa aina lisätä mausteeksi. Kasviksissa K-vitamiini esiintyy fyllokinonina ja lihassa menakinonina.


K2-vitamiinin lähteet
Hyviä K2-vitamiinin lähteitä ovat juusto, kananmuna, maksa ja voi. Häkkikanaloiden lopettamisen myötä kananmunien terveysvaikutukset ovat nousseet. Tai kuten Jonas Konstig Helsingin Sanomien artikkelissaan kirjoittaa, edellytyksenä on, että "näitä tuottanut eläin on saanut nauttia sitä luonnollista ruokaansa, vihreää. Naudat, lampaat ja kanat muuttavat vihreän luonnonsalaattinsa K2:ksi". Yksi lisäsyy ostaa luomutuotteita - maksaa vähän enemmän, mutta loppupeleissä kenties kuitenkin vähemmän.

Päivitetty 13.1.2014

LINKIT
- Fineli:K-vitamiini - Helsingin Sanomat - Luusto lujaksi elämäntavoilla - Pronutrionist - Wikipedia:K-vitamiinit -
.