torstai 31. joulukuuta 2009

Hyvää uutta vuotta 2010

VHH-123 on viime aikoina pitänyt matalaa profiilia, ja tämä jatkunee kunnes tilanne  henkilökohtaisella rintamalla raukeaa. Nettiyhteys ei valitettavasti tänäkään päivänä ole mikään itsestäänselvyys, ja vaikka blogin jatkuvuus ei olekaan vaakalaudalla, on se kuitenkin tällä hetkellä ylitsepääsemättömien esteiden takia ns lepotilassa. Parempia aikoja odotellen toivotan kaikille blogin lukijoille oikein hyvää, räväkkää ja terveellistä uutta vuotta. Luvassa ensi vuonna on paljon uutta luettavaa, ajankohtaisia artikkeleita, sanomalehtiosuuden päivitystä, toinen toistaan motivoivampia menestystarinoita ja paljon muuta mitä tämä blogi tapaa pitää sisällään! Siihen asti - Hyvää Uutta Vuotta 2010!

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Kihti

Sanasta kihti tulee varmaan monelle mieleen entisajan eukko, joka käveli selkä vääränä ja valitti kivuliaita paikkojaan. Mutta kihti ei ole todellakaan mikään entisaikojen vaiva vaan on päinvastoin lisääntymään päin. Se on aineenvaihdunnan häiriö, jossa elimistö tuottaa virtsahapon suoloja eli uraatteja joko  liikaa tai liian vähän. Liikatuotannossa uraatit kertyvät vereen ja aiheuttavat tulehduksia nivelissä - alkaen hyvin usein isovarpaasta. Kihti tunnetaan myös kansanomaisesti nimellä luuvalo.

Sairastuminen kihtiin on sitä todennäköisempää mitä enemmän veressä on uraatteja. Uraatit pyrkivät kiteytymään, ja kiteytyessään nivelnesteessä ne saavat aikaan kivuliaan, nopeasti etenevän niveltulehduksen. Raajojen, erityisesti varpaiden, alhainen lämpötila edistää uraatin kiteytymistä. Samoin nivelen mekaaninen rasitus. Kihti voi tulla mihin tahansa niveleen, mutta usein ensimmäiset oireet ilmaantuvat - juuri alhaisesta lämpötilasta johtuen - isovarpaan tyviniveleen.

Kihdin yleisyys ja syntymekanismi

Moni sairastaa kihtiä tietämättään. Sairauden tiedostaminen on kuitenkin avain sen menestyksekkääseen hoitoon ja elämänlaadun parantamiseen. Tässä alla lueteltuna tärkeimmät yleisesti uskotut syyt kihdin syntyyn.

- ylipaino
- runsaasti puriinia sisältävä ruokavalio
- runsas alkoholinkäyttö
- korkea verenpaine
- munuaisten vajaatoiminta
- kilpirauhasen vajaatoiminta
- nesteenpoistolääkkeet
- kylmä

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että elimistön puriinista vain kolmasosa tulee ravinnosta - loput keho valmistaa itse. Ja että kahvin ollessa eräänlainen diureetti, sen yhteydessä kannattaa aina juoda vettä.

Miten hoitaa kihti
HUS:n sivuilla kehotetaan tarkastamaan ruokavalio ja teksti on tietenkin hyvin virallisterveellistä: "kihtipotilaan tulee rajoittaa lähinnä sisäelinten, lihan ja kalan käyttöä. Myös alkoholijuomat, erityisesti olut, ovat vältettävien aineiden listalla, samoin asetyylisalisyyliä sisältävät lääkkeet. Myös herneissä, vehnänalkioissa ja hiivavalmisteissa on runsaasti puriineja. Sallittuja ruoka-aineita kihtipotilaalle ovat useimmat kasvikset, hedelmät, vilja- ja maitotuotteet, peruna, munat, rasvat, sokeri, kahvi, kaakao, tee, mausteet sekä kalan mäti".

Tässä pistää heti silmään vilja-aineiden hyväksyntä vaikka kehotetaan kuitenkin jättämään pois olut ja muut hiivavalmisteet. Mutta jokainen voi itse kokeilla mikä sopii ja mikä ei, ja tehdä omat johtopäätöksensä. Kuten muihinkin vaivoihin niin myös kihtiin on sovellettavissa vähähiilihydraattisuuden perusperiaate: elimistön rasittaminen alunpitäen liialla sokerilla riistää siltä jo kättelyssä parhaimmat mahdollisuudet pysyä terveenä tai parantua sillä ylenmääräinen hiilihydraatti/sokeri rasittaa ja sairastuttaa.

Akuuttiin kihtikohtaukseen auttaa usein pelkkä lepo, kylmät ja lämpimät hauteet sekä tulehduskipulääkkeet. Oireiden ollessa rajuja voi lääkäri ruiskuttaa nivelen sisään kortisonia. Mutta villasukat ovat edelleenkin hyvä ehkäisykeino - kyllä vanha kansa tietää!

Karppaus ja kihti
Olisiko vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta siis apua kihtiin tai sen ehkäisyyn? Kenties, mutta asia on - kuten niin moni muukin - yksilökohtainen. Jo viljan jättäminen pois ruokavaliosta auttaa kuitenkin moneen vaivaan - usein tähänkin. Painon tiputtaminen auttaa. Gary Taubes kirjoittaa kihdin olevan yksi sivistysmaiden sairauksista - luonnollisella ruokavaliolla elävillä alkuperäiskansoilla kihtiä ei esiintynyt. Runsas hedelmien syönti ja tuoremehujen juominen saattaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan kasvattaa riskiä sairastua kihtiin, ja tämä johtuu tietenkin kohonneen insuliinitason tuomista ongelmista. Lisää asiaa kihdistä  löytyy karppausfoorumilla.

GoutPal
Englanninkielentaitoisille on olemassa hyvä kihtisivu nimeltä GoutPal, joka pureutuu muuan muassa juuri ruokavalion merkitykseen. Puriinien välttäminen ei ole a&o vaan on paljon muutakin mikä on hyvä ottaa huomioon. Sivut antavat monia hyviä vinkkejä kihdistä kärsivälle.


Lähteet: HealthLine, GoutPal, HUS, Wikipedia,

tiistai 1. joulukuuta 2009

Hiukset ja ruokavalio

Onko karppauksella vaikutusta hiusten kuntoon? Monen mielestä on! Vähennettäessä ravinnon hiilihydraatteja ihmiskeho saattaa ensi alkuun reagoida voimalla, myös päänahan kautta. Hiuksia saattaa lähteä tai ne haurastuvat, ja tämä voi tuntua huolestuttavalta, nimenomaan naisista. Mutta lukuisat kokemukset puhuvat samaa: hiukset kasvavat takaisin myöhemmin entistä tuuheampina, ja voivat paremmin kuin vuosiin kunhan jaksaa 'hiuskriisin' ohi eli kolmisen kuukautta karppauksen alusta.  
 
Amerikkalaisella blogilla Mark's Daily Apple on muun muassa tästä aiheesta mielenkiintoinen lukijapalaute. Mark suosii paleodieettiä, ja karkeasti yleistettynä voitaisiin sanoa, että mitä lähempänä ruokavalio on ihmisen alkuperäistä ravintoa, sitä tervehdyttävämmät vaikutukset ovat esimerkiksi juuri ihon ja hiusten kuntoon. Alla oleva palaute on tiivistettynä suomeksi alempana.

"I would say that baldness is sign of poor ‘western’ nutrition. I have had bad acne for many years, and only recently have linked my acne to insulin resistance. Once I went Paleo, within like 3 days my acne was completely gone – and my skin was normal and soft for the first time in a long time. I’ve been Paleo for almost 3 months now, and everyone I know is like what happened to your skin? They all guess Accutane! Anyway, I did a lot of research over the years about why someone would have excess DHT (cause of baldness and acne and a lot of other things) and found that it is due to insulin resistance which the paleo diet pretty much conquers. So I would say you will have hair for a very long time if you eat this way! Many of my friends are balding now (I’m 25) and I am sure it is correlated to their diets. I read an article recently that I can’t find right now saying balding was extremely rare in Japan before WW2, but afterwards when they were exposed to a more western diet baldness became more normal and the prevalence is still increasing there now. Anyways, my two cents! Take care."

Eli kirjoittajalla, 25-vuotiaalla miehellä, on positiivisia kokemuksia paleodieetistä. Ihon kunto parani, samoin hiusten. Ystävät luulivat, että hän käyttää erästä suosittua ihonhoitoainetta, mutta hän onkin vain muuttanut ruokavaliotaan. Ja uumoilee, että syy japanilaistenkin vahvoihin hiuksiin ja kaljuttomuuteen saattaa piillä juuri ruokavaliossa. Kenties kaljuuntuminen ei olekaan väistämätöntä!  

Karppausfoorumilla on runsaasti keskustelua aiheesta, esimerkiksi täällä ja täällä.