maanantai 31. elokuuta 2009

Blogipäivitys

Tämän blogin aloittaessa huomenna kuudennen kalenterikuukautensa, on aika ottaa yleiskatsaus. Alussa kun oli niin kovasti läpikäytävää niin artikkeleiden määrä oli luonnollisesti suuri. Sitten tuli kesä lomineen ja muine ajanvietteineen. Nyt syksyn alkaessa blogi palaa normaalimpaan päivärytmiin ja kuukauden juttumäärä tulee asettumaan 25 molemmin puolin. 
Kommentteja toivotaan yhä - niitä ei kovin paljon tule. Liekö merkki jonkinlaisesta perustyytyväisyydestä vai pelkästään lukijoiden puutteesta? Julkaistut kommentit poistetaan aina pyynnöstä. Blogi joka tapauksessa jatkaa samaa rataa, ja tarkoitus ei olekaan millään muotoa olla foorumityyppinen blogi vaan tuottaa vain mielenkiintoisia, enimmäkseen vhh-aiheisia, juttuja. Pääpiste on ravinnolla ja ihmiskeholla, mutta toissijaisiakin juttuja riittää.
.
Hyvää loppukesää kaikille! 

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Munkkeja kohtuudella

Berliininmunkki on viettelevän näköinen leivonnainen. Se suorastaan kutsuu syömään! Ja miksei sen voisi joskus syödäkin - kunhan ei ole allerginen eikä ota sitä tiuhaan toistuvaksi tavaksi. Hiilihydraatteja siinä kun on aika lailla, noin 60 %.

Juuri kohtuus on asian ydin. Kun asioita tekee kohtuudella, ei voi mennä ihan metsään. Ongelma vaan on, että kohtuuttomuus on niin kovin yleistä ja vie niin tavattoman helposti mukanaan, ja se näkyy - niin suomalaisissa kuin muissa. Tämä on vaan asia, joka kannattaa tiedostaa - siis niiden, joille sokeri  on ongelma. Paljon miellyttävämpää on nauttia munkki/muu lempileivos kahvilassa hyvän kahvin kera palkinnoksi 10/20/30 kilon painonpudotuksesta - kuin ahmia se kotona Arnold Donutsin sixpackista kuudentena donitsina - joista söi jo ensimmäiset viisi! Tavoilla on eroja, ja niiden seurauksilla. Arnold Donutsissa ei ole tullut käytyä aikoihin, mutta meillä ostetaan  takuuvarmasti jotain ei-kohtuuttomasti-nautittavaa seuraavan rajapyykin kohdalla - ja ensi vuonna Berliinissä pihvin päälle! Elämästä täytyy saada nauttia - kohtuudella.
.
Huom! Tämä ei ole piilomainontaa berliinin- tai mille muullekaan munkille - vain muistutus arkipäivän kiusauksien jatkuvasta läsnäolosta ja niiden voittamisen tarpeellisuudesta. VHH-dieetillä näiden kiusausten voima heikkenee ja kenties tyystin katoaa. Näin useimpien ihmisten kohdalla. Niiden, joilla sokeririippuvuus istuu kovassa, on erikoisen tärkeää ajatella hiilihydraattien prosentuaalista osuutta ravinnossa. Sokeri itsessään on puhdas nautintoaine.  - Berliininmunkista löytyy juttua myös täältä
 

lauantai 29. elokuuta 2009

Kesälomat loppu

Viimeistään näihin aikoihin on useimpien lomat pidetty ja paluu työelämän arkeen edessä. Tämän päivän Ilta-Sanomissa on varmaankin juuri siitä syystä juttu työpaikkaruokailusta, joka tietenkin ottaa virallisterveellisen kannan asiaan. 

Kohdassa kolme pistää silmään lause Vältä työpäivän aikana liian raskaita, rasvaisia ja runsassokerisia ruokia, jotka tekevät usein väsyneeksi. Kuten hyvin tiedämme, runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ei tuota aterian jälkeistä väsymystä vaan sen tekevät ateriassa esiintyvät hiilihydraatit. Ne yhdistettynä rasvaiseen ruokaan tuo takuuvarmasti useimmille meistä väsymyksen ja ruokalevon tarpeen. Mutta rasvainen ruoka yksinään ei sitä toki tee. Kummallista oikeastaan, että varoitetaan runsassokerisista ruoista - olettaen että runsassokerisuudella tarkoitetaan makeita ruokia - mutta juuri sitähän sitä oikeastaan tekee kun syö esimerkiksi lihamakaronilaatikkoa. Makaronin hiilihydraatit muuttuvat sokeriksi - ja tämä saa haiman pumppaamaan vereen lisää insuliinia jolloin verensokeri laskee ja se kun panee väsyttämään - ja sitten onkin jo kahvin ja pullan paikka! 

Tulee olemaan mukavaa mennä takaisin töihin ja ottaa oma eväsboksi, jonka sisältö on takuuvarmasti ainoastaan ravitsevaa - ei väsyttävää. Eikä sen tyhjentäminen vie koko ruokataukoa vaan aikaa riittää vähän muuhunkin. Saksasta ostettu kiva kermapullo saa kunniapaikan työpaikan jääkaapissa, sillä työpaikan iskukuumennetut maitovaihtoehdot - joko rasvaton maito tai makea kevytmaito - eivät oikein palvele vhh-ruokavaliota. Kaiken kaikkiaan karppina on entistä helpompi olla - niin työssä kuin vapaalla! 

perjantai 28. elokuuta 2009

Karpin elämää Berliinissä

Neljä päivää Berliinissä takana. Heti ensimmäisenä päivänä tuli todettua, että ich bin ein Berliner! Tämä lausehan, jonka John F. Kennedy ikuisti, on tarkoitettu nimenomaan henkisessä mielessä. Vähän kuin New York, Berliini vetää puoleensa sykkeellään. Omaa sykettä nosti kaikki kävely maratooneja seuratessa eri kohteissa ja lukuisat kävelyretket mielenkiintoisiiin paikkoihin. Tämä artikkeli kertoo Berliinistä lähinnä ravitsemuksellisesta näkökulmasta.
.
Kentucky Fried Chicken
Kun Suomessa ei ole (tietääkseni) kuin Southern Fried Chicken niin pitihän päästä pitkästä aikaa kokeilemaan oikeaa Kentucky Fried Chickenin kanabucketia - varsinkin kun se oli matkaseuralaisen eräs ehdoton toive. Ei kovin karppia kun kanankoivet- ja siivet ovat kovasti leivitettyjä, eivätkä varmaan muuten lattiakanoista tehtyjä. En ottanut kylläkään asiasta selvää, ja oli se nyt sitten se leipä tai ei, mutta mahavaivat siitä sai kaupan päälle. Suhteettoman tuskallinen kävelyretki Tiergartenin läpi Hauptbahnhofille - mutta hyvää oli!
.
Ruoka ja liikunta
Berliiniläiset tuntuvat harrastavan paljon liikuntaa. Ja hyvä niin koska ruoka on aika hiilaripitoista, ja oluttakin menee. Yksi tapa polttaa kaloreita on lainata pyörä ellei omaa ole, ja turisteille tietenkin kiva juttu. Näitä lainapyöriä näkee siellä sun täällä, ja ne ovat selkeästi merkitty. Lupaavat polttaa vähintään 300 kaloria tunnissa. Berliinin helteessä vähintään sen verran kuluikin ja kuten aina, piti vaan muistaa huolehtia nestetasapainosta ja riittävästä suolan saannista.
.
Berliinin ruokakaupat
Ruokakauppaketju Kaiser tuli tutuksi. Suomessakin niin tuttu Lidl on iso ketju Berliinissäkin- itse ei vaan tullut käytyä yhdessäkään ja nähtyäkin vain yksi.Kaupan juustotiski tuoksui jo pitkälle, ja mikä pisti silmään oli, että voit olivat ihan eri paikassa kuin margariinit! Makkaraa oli tietenkin kaikenlaista, myös iso valikoima kestomakkaroita. Alpenmilch oli niin kivan näköisessä pakkauksessa joten sitä piti ostaa, ja maku oli yllätys vaikka rasvaprosentteja vain 1,5. Tuli mieleen joskus viimeksi lapsena maistamani tuore lypsymaito.

Melkeinpä tavallisempaa kuin käydä isossa ruokakaupassa tuntuisi olevan ostaa yksittäisiä ruokatavaroita erikoisliikkeistä tai torilta. Monella torilla on heti aamusta pystytetty kojuja, joissa myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Vihannesta, marjaa, hedelmää, makkaraa ja lihaa, ja tietenkin leipää. Tuoretta tavaraa saa kaikkialta. Väkeä on pilvin pimein, ja koska tavaran vaihtuvuus on näin aika lailla taattu, niin on tuoreuskin. 

Kookosmehua
Berliinin Olympiastadion edustalle oli pystytetty jos jonkinmoista kojua.  Enimmäkseen niissä myytiin pretzeleitä, pizzaa, hodareita, juomia ja tietenkin  kaikenlaista kisoihin tai Berliiniin liittyvää vaatetta ja muuta tavaraa. 
Eräässä kojussa myytiin kuitenkin jotain vielä eksoottisempaa ja helteeseen niin sopivaa: kookospähkinöitä, tai pikemminkin tuoretta kookosmehua.  Myyjä koversi pähkinän päätyyn reiän ja työnsi siitä sitten imupillin sisään - ja kauppa kävi. Pitihän sellaista maistaa, hintaan 2,50 €. Aika makeata se kookosvesi oli. Sanotaan nyt kuitenkin näin, että juoman joi yhtä nopeasti kuin mitä kookosmyyjällä kesti tehdä se reikä.
.
Oli melkein sääli heittää pähkinä pois kun tiesi, että siellä sisällä oli iso määrä kookoslihaa, jonka pystyisi hyödyntämään. Mutta sinne meni muiden seuraan.  Täältä voit muuten lukea lisää kookoksesta. Kookosmehua en jäänyt kaipaamaan, mutta Berliiniä kylläkin!

torstai 20. elokuuta 2009

VHH Saksassa

Ensi viikolla tällä blogilla on luettavissa juttu Karpin elämää Berliinissä (jonne allekirjoittanut on lähdössä huomenna). Tässä alla pientä alustusta siihen eli minkälainen vhh-maa Saksa oikein on. Siihen asti Auf Wiedersehen!

Saksan luulisi olevan jonkinlainen karppauksen ihannemaa kaikkine makkaroineen, lihoineen ja juustoineen. Siellä on myös suhteellisen pitkät kasvukaudet vihanneksille ynnä muille verrattuna esimerkiksi Suomeen, ja lyhyemmät matkat saattaa ne kuluttajan ostoskoriin. Kevyttuotteita löytyy vähemmän kuin Suomessa, ja ruoka on kaikin puolin halvempaa.
.
Mutta siellä kuten täällä on leivän ja perunan mahti suuri. Saksalainen tykkää perinteisesti hyvin hiilarivoittoisesta ruoasta, joka huuhdotaan alas kolpakollisella olutta - eikä makealla herkuttelukaan ole saksalaiselle outoa. Siinä onkin sitten kaikki edellytykset lihoa. Mutta Saksakin on matkalla kohti kevyempää elämää, kiitos esimerkiksi alla olevan.

Saksalaiset VHH-sivut
Saksassa on hyvä karppausaiheinen sivusto nimeltä LCHF - Low Carb High Fat (geringer Anteil Kohlenhydrate, hoher Anteil Fett). Sitä ylläpitää nykyään Ruotsissa asuva Nicole Lindborg. Hän tutustui karppaukseen luetttuaan Sten Sture Skaldemanin, Lars Litsfeldtin ja Annika Dahlqvistin tuotantoa. Tällä sivustollaan hän haluaa olla edesauttamassa vähähiilihydraattista ruokavaliota Saksassa. Siellä on myös oma fooruminsa, joka ei ole aivan yhtä mittava kuin meidän vastaavat, mutta kasvamaan päin.

Nicole Lindborgin asuessa Ruotsissa näillä sivuilla nähdään paljon ruotsalaista vaikutusta ja käännöksiä ruotsalaisista blogeista ja lehdistä. Näin Saksa pysyy vhh:n kärkituntumassa. Tässä yksi juttu suomennettuna:

Ruskeakarhu
Käydessämme loppukesästä eläintarhassa satuimme karhulinnan kohdalle juuri ruokinta-aikaan. Karhuille heitettiin sangosta suuri punertava möykky. Kysyin eläintenhoitajalta mitä siinä oli. Hänen vastauksensa ei yllättänyt: "möykky" koostui jäädytetystä jugurtista, hunajasta, vadelmista ja muista hedelmistä. Kysymykseeni miksi ne eivät saaneet lihaa hoitaja vastasi, että karhut eivät halunneet sitä syödä enää tähän aikaan vuodesta.
Vähän kun miettii niin siinähän on järkeä: karhu menee talvilevolle ja tarvitsee paksun rasvakerroksen pärjätäkseen kuukausia ilman ravintoa. Ja tämä ei toteudu lihaa syöden vaan karhun täytyy saada runsaasti hiilihydraatteja hedelmistä ja marjoista. Vain silloin se voi kasvattaa pitkää talvea varten tarvitsemansa rasvakerroksen. Kun karhu sitten keväällä tulee talviunilta, se pyydystää lihaa kasvattaakseen nopeasti lihasmassaa.

Lidl
Saksalaisen Lidlin rantauduttua Suomeen se sai ensi alkuun vähän roskakaupan maineen, koska moni haali sieltä halvalla kaikenlaista valmisruokaa - samantapaisia tuotteita, joita he olivat tottuneet ostamaan suomalaisista kaupoista. Mutta Lidl on paljon muutakin kuin valmisruokia ja halpaa jäätelöä. Sieltä saa huokeaan hintaan kaikkea vähähiilihydraattista. Me karpit pidämme Lidlistä! Ostamme sieltä kananmunat, voin, maidon, maustamattoman jugurtin, juustot, leikkeleet, lihat, makkarat, pähkinät, marjat, sipulit, tms. Kiitos tästä Saksa!
.
Muita saksalaisia karppaussivuja
www.abnehmen.net

Tähän osioon kaivataan lukijoiden asiantuntijakommentteja!

Päivitetty 20.8.2009

keskiviikko 19. elokuuta 2009

Annika Dahlqvist: Räkättävät pahanilmanlinnut

Annika Dahlqvistin blogilla on päivittäin hyvää luettavaa. Tässä eräs tuore juttu suomennettuna, Annikan tyypilliseen suoraan ja vähän provosoivaankin tapaan kirjoittama Räkättävät pahanilmanlinnut:

"Saamme aika ajoin kuulla tutkimustuloksista, joiden mukaan aivot tarvitsevat hiilihydraatteja ja ne eivät toimi hyvin luonnollisella tyydytetyllä rasvalla.
Nämä tutkijat ovat yleensä tutkineet rottia, jotka ovat kylläisiä rasvasta ja joita ei kiinnosta etsiä ruokaa jostain sokkelosta. Tai sitten ihmisiä, jotka ovat vielä vieroitusvaiheessa oltuaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla korkeintaan muutaman päivän ajan. En ole vielä nähnyt vertailevaa tutkimusta ihmisistä, jotka ovat joko vähärasvaisella ja runsashiilihydraattisella ruokavaliolla tai sitten karpanneet pidemmän aikaa, jolloin heidän kehonsa ovat tottuneet polttamaan rasvaa ja ketoaineita.

Kaikki me, jotka syömme vähähiilihydraattisesti ja runsasrasvaisesti ja tiedämme aivojemme toimivan aivan erinomaisesti, voimme kertoa siitä halukkaille niin he voivat olla välittämättä kaiken maailman räkättävistä pahanilmanlinnuista."

Kysely leivästä

Tänään lisätty kysely leivästä. Kyselyn päätyttyä blogilla ilmestyy juttu tästä kiistanalaisesta tuotteesta, jota kansan syvät rivit pitävät terveellisen elämän perikuvana - kunhan se on tehty rukiista tai edes täysviljasta! Tiesittekö muuten, että sanan leipä olemme saaneet itänaapuriltamme (hleb) ja että leipäjonot ovat joskus satojen metrien pituisia? Mutta se onkin jo ihan toinen juttu.

tiistai 18. elokuuta 2009

Monnit ja muonitus

Suomalaiset miehet kutsutaan suorittamaan varusmiespalvelusta sinä vuonna kun he täyttävät 18 vuotta. Se on monelle kunnon mittari monessa mielessä - mittari, joka kuvastaa myös osaltaan yhteiskunnan terveyttä. Tämä artikkeli käsittelee varusmiespalvelusta terveyden kannalta.

Viidessätoista vuodessa varusmiesten keskipaino on noussut seitsemän kiloa. Vuonna 1994 se oli 70.8 kiloa, nyt 76.8 kiloa. Keskipituus on kuitenkin pysynyt ennallaan eli 178 sentissä. Ja vaikka varusmiehen paino olisi normaalikin niin monella on yllättävän huono kunto. Tekeekö armeija sitten hyvää nuorelle miehelle, jolla kunto ei ole kohdallaan ja on vähän ylipainoakin? Se saattaa sen tehdä, mutta moni myös lihoo intin aikana. Eikä niinkään liikunnan puutteesta vaan ravinnon takia.


Näin kirjoitti kuitenkin Helsingin Sanomat tämän vuoden alussa:
"Armeijan ruoilla varusmiehet eivät liho. Puolustusvoimien muonituskeskuksissa tarjotaan monipuolista ja terveellistä ruokaa sekä salaatteja ja hedelmiä. Esimerkiksi Kainuun prikaatissa pannukakkujauhoista puolet on korvattu hiivaleipäjauhoilla, hedelmät lohkotaan valmiiksi ja salaatin voi koostaa itse. Ylimääräiset kalorit tulevat vapaalla napsituista pizzoista, limsoista, energiajuomista ja karkeista. Myös sotilaskodit osallistuvat alokkaiden ruokalistan keventämiseen. Valittavana on munkkien ja limsojen rinnalla kevyitä välipaloja" (HS 9.2.2009).
Puolustusvoimien tarjoama ravinto on siis hyvin hiilihydraattipainotteista. Se seuraa virallisia suosituksia, ja on tarkkaan budjetoitu. Hernerokassa ei ole paljon lihaa, ja maito on rasvatonta tai kevytmaitoa - moni oppii viimeistään nyt juomaan maitonsa rasvattomana. Nuoret koulitaan syömään yhteiskunnan kaavoittamalla tavalla elleivät he sitä vielä olleet oppineet.

Ylipainoinen alokas
Alokas, jolla painoindeksi on 35 tai enemmän, saa automaattisesti vapautuksen armeijasta. Mutta jos sattuu jäämään hiemankin sen alle, on luvassa hikinen urakka. Siitä voi tosin tulla juuri se tarvittava herätyskello, joka saa toimimaan paremman terveyden puolesta. Joka tapauksessa alokkaat jaetaan jo heti alussa kuntotasoryhmiin - näin pyritään tasaamaan kunnon kehitys, joka on olennainen osa puolustusvoimissa jaksamista. Moni ylipainoinen alokas tiputtaakin alussa painoa.

Alokaskauden jälkeen
Alussa monen alokkaan kunto nousee ja ylimääräinen paino tippuu sitä mukaa. Mahdolliset ongelmat - normaalipainoisten ja tilapäisesti ylipainonsa tiputtaneiden painonnousu - alkavatkin usein vasta alokaskauden jälkeen, jolloin saavutetun kuntotason jälkeiset harjoitukset eivät tunnu enää yhtä rankoilta ja jää myös enemmän vapaa-aikaa. Tällöin istuskelu kavereiden kanssa kahvilla ja munkilla tai muiden sotilaskodin tarjoamien herkkujen ääressä saa monella liikakilot kertymään. Puhumattakaan viikonloppulomista kotona jolloin poikaa/tyttöä "hemmotellaan" tyypillisellä suomalaisella kotiruoalla.

VHH ja intti
Vähähiilihydraattista ruokavaliota on tuskin mahdollista toteuttaa puolustusvoimissa. Siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Jokainen lisäpala lihaa omalla lautasella on pois jonkun toisen lautaselta. Mahdollinen painonnousu on vain nieltävä, ja intin jälkeen voi sitten palata omaan ruokavalioonsa - mikä se sitten olikin.

Huom. Varusmiehellä tarkoitetaan tässä artikkelissa luonnollisesti niin miehiä kuin naisia.
Lähteet: Iltalehti, Puolustusvoimat, Veteraaniurheilija,

maanantai 17. elokuuta 2009

Laihtumisen aikataulutus

Elämässä on niin paljon aikatauluja, että koko konsepti on kärsinyt inflaatiota. Niinpä monen meistä ei tee erityisen mieli aikatauluttaa yhtään sen enempää kuin mitä arjen rutiinit vaativat. Mutta yksi hyvä keino pudottaa painoa on juuri aikatauluttaa se. Aikataulun luominen antaa painonpudottamiselle raamit ja tukee laihduttajaa tavoitteissaan. Tässä muutamia esimerkkejä.

Kolmen päivän putki
Tässä kuten muissakaan artikkelin putkissa ei ole kyse ryypyistä tai työurakasta. Tai urakasta korkeintaan sikäli, että sehän on tietty ajanjakso, jonka aikana jokin tietty asia on tarkoitus saavuttaa. Ja tässä tapauksessa siis painonpudotus!

Sanotaan, että kolmas kerta toden sanoo. Ja moni meistä tietää kokemuksesta, että kolme on jollain tavoin ratkaiseva luku painonpudotuksessa. Kolmas päivä saattaa ottaa yllättävän koville, ja sen kun vaan läpi pääsee niin hyvää tulee. Vai? No, kolmen päivän "sääntöä" voi hyödyntää sillä tavalla, että järjestää sen kolmannen päivän itselleen ns palkintopäiväksi. Kaksi päivää vähähiilihydraattisella ja taatusti sokerittomalla ruokavaliolla (siis jossa lisättyä sokeria ei ole ollenkaan vaikka sitä nyt muissa elintarvikkeissa jonkin verran saattaa ollakin) ja kolmas päivä suoden itselleen jotain tavallista herkullisempaa. Kolmas päivä ei ole kuitenkaan mikään mässäilypäivä vaan maltillinen ja suunniteltu herkuttelupäivä, joka ei suinkaan suista painonpudotusta ojaan vaan vie sitä tyynesti eteenpäin. Ja kolmannen päivän jälkeen aloitetaan taas alusta - taas vähän kevyempänä.

Viiden päivän putki
Viisi työpäivää ja sitten on edessä ihana viikonloppu. Näinhän se klassinen viikko menee, mutta se ei ole vaan oikein enää nykypäivän todellisuutta pätkä-, osa-aika-, vuoro- ja viikonlopputöineen. Mutta jos ja kun otamme perinteisen työviikon malliksi, voisimme ajatella, että arkena - työrutiinien tukemana - pidämme kiinni vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, ja viikonloppuna kun käymme sukuloimassa, kavereilla, ulkona tms, sallimme itsellemme vähän jotain muutakin. Tämä on monen hyväksi kokema aikataulutus.

Kymmenen päivän putki
Tässä putkessa on tarkoitus pudottaa tasan yksi kilo, joka tekee keskimäärin 100 gr/päivä - mahdollisuuksien rajoissa kenelle tahansa. 100 grammaa myös koska sillä on helppo palloilla. Asettamalla se oletuspudotukseksi ja pitämällä kiinni tästä vähimmäismäärästä, laihdut tarvittaessa 20 kiloa kahdessa sadassa päivässä. Ja 30 kolmessa! Viikon maagisen rajan ylittyessä kolmella päivällä se antaa sinulle marginaalin eli työkalun säätää painoa viimeisten päivien aikana saavuttaaksesi oletusmäärän. Se on sekä psykologinen etu että kätevä aikaviive, joka kasvattaa onnistumisen mahdollisuuksia.

Seuraavan kymmenen päivän putken voi sitten aloittaa heti edellisen päätyttyä tai pitää tauko jolloin laskennallinen osuus vähän muuttuu mitä tulee esimerkiksi tuohon 200 päivään.

Kuukausi kerrallaan
Aikatauluna voisi olla myös kuukausi kerrallaan. Punnitse itsesi kerran kuussa, joka kuukausi jokin määrätty päivä, esimerkiksi x kk seuraavaan syntymäpäivääsi. Merkitse ylös tämän kyseisen päivän paino ja kirjoita vähän fyysisestä ja henkisestä tilastasi. Mikä on seuraavan kuun tavoite, ja mitä voit tehdä sinne päästäksesi.

Aikataulutuksen hyveet
Aikataulutus antaa siis hyvät raamit painonpudotukselle ja kunnon kohentamiselle, mutta tavoitteiden täytyy toki olla realistisia. Niitä ei kerta kaikkiaan kannata asettaa liian tiukoiksi saavuttaa, sillä näennäinen epäonnistuminen vaan demoralisoi ja nostaa kynnystä yrittää uudelleen - vaikka siis olisikin osittain onnistunut tavoitteissaan. Ehdottomasti kannattaa palkita itsensä aina tasaisin väliajoin, ja muutenkin asettaa pieniä välitavoitteita, joiden kautta ponnistaa suurempiin. Älä siis pidä itsellesi peukkuja vaan paina päälle ja peukku ylös! Siinä on ratkaiseva ero.

Otsikon sanavalinta on tarkoituksella tämän mukainen. Laihduttaminen on aktiivista toimintaa, laihtuminen taas tapahtuman sallimista. Salli itsesi laihtua, pitämättä kiinni menneistä mielikuvista ja epäonnistumisista. Sallimalla ja näkemällä tavoite jo toteutettuna on jo paljon voitettu!

lauantai 15. elokuuta 2009

Berlin 2009

Tänään alkaa Yleisurheilun MM-kisat Berliinissä. Urheilun ystävänä en voi olla kommentoimatta tätä, mutta voisimme tarkastella asiaa kuitenkin vähän eri kantilta. Vaikka himoliikunta eikä ainakaan eliittiurheilu olekaan välttämätöntä hyvän terveyden ylläpitämiseksi, on liikunta jossain muodossa olennainen osa ihmiselämää. Ilman liikettä ei ole elämää.

Ei mikään ikäkysymys
Toissapäivänä Eurosportilta tuli mielenkiintoinen ohjelma Intiasta. Veteraanikisoista, joissa kaikenikäiset seniorit - monet heistä ilmeisen hyvässä fyysisessä kunnossa - juoksivat esimerkiksi 60 metrin suoran yleisön kovasti hurratessa ja kannustaessa. Yleisurheilu on sananmukaisesti urheilua, jossa päästään testaamaan ihmisen yleinen kunto kaikilla osa-alueilla. Miten hyvin jalat ja kädet toimivat ja tottelevat juostessa nopeasti tai pitkää matkaa, hypätessä pitkälle tai korkealle, heitettäessä painavaa palloa tai pitkää keppiä tms. Kaikkea mitä kuka tahansa meistä voi tehdä, ja valitettavasti myös kaikkea sitä mitä koululiikunta tylsyydellään ja vääränlaisella tuloshakuisuudellaan kovin tehokkaasti saa monet meistä karsastamaan.

Oman elämämme urhoja
Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että urheilu on nimenomaan iloinen asia. Meikäläinen ainakin aikoo nauttia näistä tänään alkavista kisoista niin kotonaan Helsingissä kuin ensi viikolla Berliinissä!

Yleisurheilu ja eritoten eräs sen välineettömistä lajeista eli juoksu voi olla yksi mittapuu, jolla testata miten oma keho oikeastaan voi. Kerran vuodessa vaikka katsoa miten nopeasti kävelee/juoksee 400 metrin radan ympäri. Tämä voi saada itse kunkin kenties hieman yllättäenkin havahtumaan olevansa - mahdollisista liikakiloistaan huolimatta - se enemmän tai vähemmän täydellinen yhdistelmä lihaksia, jänteitä, hengitystiehyeitä ym joksi meidät on luotu. Ja jotain siitä alkukantaisesta ja terveestä meissä herää henkiin kun penkkiurheilijana samastumme eliittiurheilijan jäntevään loikkaan esteen yli.

tiistai 11. elokuuta 2009

Sairaudet

Tältä sivulta löytyy kooste eri sairauksista. Lista kasvaa pikku hiljaa, ja tarkoituksena on, että se jossain vaiheessa käsittäisi kaikki mahdolliset ns elintaso- ynnä muut sairaudet ja muut fyysiset ongelmat tai häiriöt. Osa listan otsikoista saattaa löytyä myös ihmiskehoa koskevassa koosteessa. Näitä yksittäisiä sivuja päivitetään tarvittaessa uuden tutkimustiedon valossa.

maanantai 10. elokuuta 2009

Nojatuoliliikuntaa

Tuliko katsottua TV:tä enemmän kuin olit ajatellut? Kenties napostelua samalla jotain ei-niin-hyvää hyvää eli jotain mikä tuo vähän tukalan olon? Jos nyt ei mennyt alas amerikkalaiseen tapaan yksi TV-dinner niin kenties kumminkin jotain vähemmän sopivaa. Mitä tehdä kun TV:n katselu aiheuttaa painonjumitusta? Alla muutamia ehdotuksia.

Ota mukava asento mieliohjelmasi alkaessa. Laske oikea tai vasen käsi alas nojatuolin viereen, ja poimi sieltä sinne valmiiksi asettamasi (ja viime istumalta jäänyt) x kg:n paino. Ohjelman alkutekstien ja tunnusbiisin aikana nostele painoa rytmisesti, ja laske se sitten alas. Mahdollisella mainoskatkolla käy hakemassa vesipullo jos sinulla ei vielä sellaista siinä käsien ulottuvilla ole, ja tyydytä pahin janosi. Pistele pari mantelinpalaa tai jotain suuhusi, mutta älä anna ruoan näytellä pääosaa - paitsi jos olet katsomassa ruokaohjelmaa.

Tai tee näin: nosta molemmat jalat ylös tunnusbiisin - tai suosikkinäyttelijäsi puheenvuoron ajaksi - ja pidä ne siellä koko ajan. Tunne miten vatsalihaksesi jännittyvät, ja polttavat juuri syömäsi mantelipalan kalorit. Pelkkä istuminen kuluttaa sitten niitä muita päivän aikana hankkimiasi kaloreita - jos nyt siis kaloreita lasket. Ja sanomattakin on kai selvää, että perunaa ei pidä päästää sohvalle missään muodossa - ei lastuina eikä kokonaisina. Tai fanipaloja - nehän vievät tunnetusti koko käden. Ja peruna vie pikku hiljaa koko sohvatilan.

Sohvaperunan tie parempaan kuntoon ei niinkään piile sohvan hylkäämisessä ja lenkkipolulle suuntaamisessa, sillä täytyyhän ihmisen saada nauttia lepohetkistään ja sohvallakin voi todistetusti kuntoilla. Vaan pikemminkin siinä, että hylätään se peruna. Liialliset hiilihydraatit tekevät suurempaa hallaa kuin väliin jäänyt kuntoilu, ja niiden yhdistäminen istumiseen vasta hallaa tekeekin.

Tässä vielä yksi ehdotus. Nouse tuolin tai sohvan taakse ja tee yksinkertaisia voimisteluliikkeitä. Kädet selkänojan päälle ja nosta jalkaa ylös taaksepäin kuten balettikoulussa tai koulun liikuntatunnilla konsanaan. Jos tämä häiritsee kovasti vierustoveriasi, pyydä häntä suoristamaan jalkasi ääriasentoon niin että liike tuntuu oikein kunnolla reiden takaosassa. Ja tee sama hänelle. Molemmille jaloille. Toista jokaisen mainoskatkon alussa.

Kaiken rehkimisen jälkeen palkitse itsesi hyvissä ajoin ennen ohjelman loppua (tai seuraavan alkua) mielijuomallasi. Kermakaakaolla, kookosteellä, marjapirtelöllä tms. Kuka sanoi, että television katselu lihottaa?

Lähteet: Helsingin Sanomat, Oulun sosiaali- ja terveystoimi

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Expressen 9.8.2009

Ruotsalainen iltalehti Expressen julkaisi tänään sivuillaan artikkelin, jonka voit lukea tässä alla suomennettuna. Annika Dahlqvistista ja Bitten Jonssonista on blogilla jo kirjoitettukin, ja artikkelin kolmas asiantuntija Kristina Andersson on Ruotsissa tunnettu ravintoneuvoja ja luennoitsija.

Lisa pudotti 10 kiloa - kahdeksassa viikossa
Pikakäynnistä kroppa loman jälkeen. Pudota yksinkertaisella
tavalla kaikki kesän synnit. - Se meni todella nopeasti.
Laihduin 10 kiloa kahdeksassa viikossa, sanoo 29-vuotias Lisa Brunzell.


Jäätelöä, olutta, grilliruokaa ja lepotuoli. Kilot tulevat hitaasti mutta varmasti kun sitä suo itselleen liikaa hyvää lomalla. Mutta apu on lähellä. Voit pudottaa kesäkilot - ja lisääkin - yksinkertaisella tavalla.

"Vähennä hiilihydraatit minimiin, syö luonnollisia rasvoja ja normaalisti proteiinia niin saat helposti pudotettua 7 kiloa viidessä viikossa", sanoo Annika Dahlqvist, lääkäri ja ravitsemusasiantuntija, erikoisalanaan lchf. Hiililhydraattien ja rasvan tarve vaihtelee ihmisestä ihmiseen."Joidenkin täytyy vähentää hiilihydraatit ihan minimiin saadakseen rasvanpolton käyntiin", sanoo Bitten Jonsson, leg. sairaanhoitaja ja riippuvuusspesialisti.

Liikunta ei ole välttämättömyys
Paulunin ravintokeskuksen toiminnanjohtaja Kristina Andersson on samaa mieltä siitä, että on tarpeen rajoittaa hiilihydraattien määrää pudotettaessa painoa. "Mutta ei niitä pidä täysin jättää pois. Muuten ei jaksa treenata yhtä tehokkaasti", hän sanoo.

Liikunta on terveellistä ja tekee hyvää kropalle, mutta se ei ole Annika Dahlqvistin mielestä mikään edellytys painonpudotukselle vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. "Ja vaarana on, että sitä luulee voivansa suoda itselleen vähän sitä sun tätä vain sen tähden että on treenannut", hän sanoo.

Miten usein sitten pitäisi syödä? Tästä ollaan montakin mieltä, mutta tärkeintä on ettei koskaan pidä itseään nälkäisenä. "Nälkäisenä ihminen menettää kyvyn ohjata syömisiään", sanoo Kristina Andersson.

"Ei vaan tule nälkä"
29-vuotias laulupedagogi Lisa Brunzell Jönköpingistä aloitti LCHF-ruokavalion yhtä aikaa äitinsä kanssa. Heistä LCHF-dieetti vaikutti järkevältä. Ja se toi nopeasti tuloksia: Lisan aloittaessa vaaka näytti 88 kiloa - kahdeksan viikkoa myöhemmin hän painoi yhtäkkiä 10 kiloa vähemmän.

Aamiaisella Lisa syö keitetyn kananmunan, palan juustoa ja kinkkua, muutaman tomaatin ja teetä kookosrasvalla. Lounaaksi esimerkiksi pekoniin käärittyä kanafileetä rasvaisen kastikkeen kera, välipalaa ei ole, ja päivälliseksi kinkkupaloilla rikastettua tomaattikeittoa, crème fraichea ja palanen sinihomejuustoa.
"Se riittää vallan hyvin, minulla ei ole niin nälkä kun syön näin", Lisa sanoo.

Lisa Brunzellilla ei ole kotonaan vaakaa vaan hän punnitsee itsensä aina tilaisuuden tullen. Suurin vaikutus on ollut se, että enää eivät polvet särje - ja että vaatteet roikkuvat päällä: Olen saanut tyhjentää periaatteessa koko vaatekomeroni.

Annika Dahlqvistin vinkit
* Syö tarpeeksi usein - itse syön kolme ateriaa päivässä.
* Älä ota liian suuria annoksia.
* Älä koskaan ota lisää.
* Vähennä hiilihydraatit minimiin, syö luonnollisia rasvoja ja normaali määrä proteiinia.Rasvan määrä vaihtelee ihmisestä ihmiseen. Kokeile mikä sopii sinulle.
* Vältä hedelmiä – ne sisältävät paljon sokeria. Jos sinulla kasvaa puutarhassa hedelmiä ja marjoja, niin totta kai voit niitä syödä, mutta kohtuudella.
* Aamiainen: satsaa proteiiniin: pekonia, kananmunia, täysrasvaista viiliä siemenillä, kermakahvia, makrillia tai lohta.
* Lounas/Päivällinen: normaalikokoinen proteiiniannos, esimerkiksi lihaa, kermakastiketta salaatin kera.
* Ota pala juustoa tai muutama herneenpalko jos tarvitset jotain välipalaa.



Kristina Anderssonin vinkit:

*Vähennä hiilihydraatteja mutta älä jätä niitä kokonaan pois.

* Keskity proteiinin saantiin.

* Valitse hyviä rasvoja, esim. oliiviöljy ellet sitten jo saa rasvaa syömällä pähkinöitä tai avokadoa.

* Syö mieluiten kolme ateriaa sekä kaksi välipalaa.

* Syö eniten aikaisin aamulla ja vähemmän iltaa kohden.

* Aamiainen: syö mielellään kananmunia, makrillia, raejuustoa, avokadoa tai maustamatonta jugurttia, jossa on vähän kermarahkaa, marjoja ja pähkinöitä.

* Lounas/päivällinen: valitse proteiininlähteeksi liha, kala, lintu tai raejuustoa. Syö niiden mukana runsaasti kasviksia - valitessasi maan päällä kasvavia kasviksia et tarvitse lisähiilihydraatteja.

* Välipala: Pidä aina keitetty kananmuna mukanasi siltä varalta että nälkä yllättää.

lauantai 8. elokuuta 2009

Vanhuus

Vanhuus ei tule yksin. Näinhän meitä on opetettu. Vanhuuden mukana tulee kaiken maailman vaivat, ja ne on vaan otettava vastaan. Vai onko? Voimmeko kenties tehdä jotain terveytemme eteen jotta emme vanhana sairastuisi näihin kaiken maailman vaivoihin? Vai ovatko ne tosiaan erottamaton osa vanhuutta?

Sanotaan myös, että ihminen on juuri niin nuori tai vanha kun hän tuntee olevansa. Voimme antaa vanhuuden vaan vyöryä ylitsemme ja alistua sairauksien ja vaivojen näennäiseen väistämättömyyteen. Tai voimme ylittää sovinnaisen ajattelun ja miettiä asioita pelkästään itsemme ja oman kehomme kautta. Jospa poikkeaminen totunnaisesta toisi muutoksen? Josko ruoka- ja liikuntatapojen järjestäminen uuteen uskoon toisi elämään jotain aivan muuta? Tulevaisuuden seniorit kenties hymyilevät verratessaan itseään vaikkapa 1900-luvun ikäihmisiin.

VHH ja vanhuus
Moni ihminen liikkuu vanhempana vähemmän, ja ravinnonsaanti tulee suhteuttaa tähän vähentyneeseen liikuntaan. Eliittiurheilijakin lihoo jos hän lopetettuaan uransa syö yhtä paljon kuin aktiiviaikanaan. Energiaa kuluessa vähemmän, sitä tulee myös saada vähemmän. Ravinnon määrälaatu-suhde tulee entistä tärkeämpään asemaan liikunnan vähentyessä, ja näin ollen turhat hiilihydraatit on hyvä jättää minimiin. Ravinnon on hyvä olla mahdollisimman kompaktia. VHH auttaisi vanhuksiakin mitä luultavammin tiputtamaan mahdollista ylipainoa sekä nostamaan vireystasoa.

Ikäihmiset ja rasva
Ylipainon lisäksi moni ikäihminen kärsii alipainosta. Osittain johtuen virallisterveellisestä ruokavaliosta, kuntien säästöpolitiikasta ja suoriutumisen mahdottomuudesta delegoitujen työtehtävien suhteen, vanhusten annetaan suorastaan nääntyä laitoksissamme rasvan ja ravinteiden puutteeseen. Paljon parempi ja tehokkaampaa olisi antaa heille runsasproteiinista ravintoa, ja jos ruoan pureskeleminen tuottaa vaikeuksia, sitä suuremmalla syyllä pitäisi panostaa esimerkiksi täysmaitoon maitolitkujen sijaan. Voita vaan pöytään - johan siitä tulee jo lapsuuskin mieleen - ja kermaa kahviin. Elämän täytyy saada olla täyteläistä loppuun saakka!

Tämä artikkeli on tynkä ja sitä tullaan jatkamaan eri aihepiireillä myöhemmin.

perjantai 7. elokuuta 2009

Ihmiskeho

Tässä koosteessa on luettavissa kaikki blogissa ilmestyneet jutut ihmiskehosta ja sen toiminnoista. Mukana muun muassa elimistö, hengitys, lihaksisto, kehon ja mielen tasapaino, ruoansulatuksen toiminnot, ja kaikki näihin liittyvät asiat. Kehon erinäiset häiriötilat ja sairaudet löytyvät koosteesta Sairaudet. Lista on aakkosjärjestyksessä. Päivitetty 12.2.2014

- Hammaskiille ja fosforihappo - Ihmiskehon koostumus - Kilpirauhanen - Lipogeneesi - Maksa - Nukkuminen - Nälkä - Polvet - Ruskea vs. valkea rasva - Selluliitti -

torstai 6. elokuuta 2009

Karppausfoorumi # 2

Päivälleen vuosi sitten allekirjoittanut löysi karppaus.infon, josta on sittemmin tullut yksi meikäläisen päivittäisistä online-pysäkeistä (kts. aikaisempi juttu). Kyseinen sivusto - täynnään tietoa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja sen eri suuntauksista - on monille meistä hyvä ravitsemuksen tieto- ja inspiraatiolähde. Ja karppausfoorumin sadoista aktiivisista ketjuista saa aina mukaansa jotain varteenotettavaa - yksinkertaisimmista resepteistä monimutkaisimpiin kemiallisiin yhtälöihin. Karppaus.infon sivuilla on myös hyvä tietopaketti karppauksen saloista - KarppausWiki - sekä jatkuvasti päivittyvät Reseptisivut.

Foorumia lukiessa huomaa luonnollisesti miten ihmiset ovat erilaisia. Ei ole olemassa mitään yhtä kaikenkattavaa vhh-ruokavaliota vaan jokainen löytää pikku hiljaa sen oman tavan tehdä asioita. Siihen saattaa mennä aikaa, mutta omien kokeilujen ja pienten tai vähän isompienkin säätelyjen kautta sitä ennen pitkää löytää sen "oman juttunsa". Ja siihen mennessä se tietomäärä minkä on kerännyt matkan aikana saattaa olla melkoinen!

Laihtuminen - vaikkakin usein sen näkyvin seuraus - on vain osa tätä matkaa. Paljon oleellisempi osa on se ajattelutavan muutos, joka meissä tapahtuu. Kriittinen mieli saattaisi kutsua sitä mielen manipuloimiseksi, eräänlaiseksi uudelleenohjaukseksi. Mutta se on siinä tapauksessa pikemminkin takaisinohjausta tai paluuta siihen luonnolliseen olotilaan, jossa ihmisen on tarkoitettu olevan - osana luontoa, vapaa elintarviketeollisuuden keinotekoisista tuotteista ja vapaa ajattelemaan mikä itselle on parasta riippumatta viranomaisten keinotekoisista ja eturistiriitaisista ravintorajoituksista.

Nykyään kohtuus on jotain, jota on helppo noudattaa. Kohtuudessa kun on niin hurjan paljon helpompi pysyä kun ei kiusaa kehoansa vähärasvaisella ruoalla (joka niin helposti jättää tunteen, että jää koko ajan jostain paitsi). Sokeri on vain poikkeusruokaa, joka säännöllisesti syötynä sekoittaa systeemit. Rasva ei lihota vaan päinvastoin se laihduttaa, pitääkseen sitten aineenvaihdunnan terveellä tasolla ja ruokahalun terveissä uomissa.

Kiitos karppaus.info tästä vuodesta!

Tästä pääset vhh-sivujen linkkikoosteeseen.

keskiviikko 5. elokuuta 2009

Ihmismieli

Ihmismieli on moniulotteinen asia ja varsinainen sisäinen avaruus, jonka tutkiminen on vasta alullaan. Mielenvoima on esimerkiksi kovin aliarvioitu resurssi. Sen kun pystyy valjastamaan omiin tarkoitusperiinsä niin tavoitteet ovat jo hyvin paljon lähempänä. Siinä ei ole kyse itsekurista vaan pikemminkin antautumisesta oman voimansa johdattamaksi. Tässä alla on kooste kaikista blogissa ilmestyneistä artikkeleista, jotka ovat jollain tavoin tekemisissä ihmismielen kanssa - mielenvoimasta, itsekurista, saamattomuudesta, itsepetoksesta, innostuksesta, laiskuudesta, lannistumattomuudesta, itseinhosta, elämänilosta jne jne - kaikesta siitä joka tekee ihmisestä ihmisen. Lista jatkuu.

Hengessä mukana - Kiinnitys uuteen lukuunLagom är bäst - Minimalismi - Nukkuminen - Oman elämän aurinko - Palkitse itsesi - Relax - Syö elääksesi -

tiistai 4. elokuuta 2009

Profiilit

Tämä blogi pyrkii muodostamaan hyvän yleisnäkymän vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Osana tätä ovat kaikki ne henkilöt, jotka ovat omassa panoksellaan - joko ammattinsa puolesta tai muuten - vaikuttaneet tämän ruokavalion edistämiseen omassa yhteiskunnassaan ja muuallakin. Profiilit ovat tässä aakkosjärjestyksessä, ja listaa päivitetään aina kun aiheellista.

Annika Dahlqvist
Antti Heikkilä
Bitten Jonsson
Ancel Keys
Lars-Erik Litsfeldt


Tästä yhteiselle koostesivulle.

maanantai 3. elokuuta 2009

Ravitsemuskilpailu

Veteraaniurheilija Christer Sundqvistin blogilla käydään parhaillaan keskustelua Sami Uusitalon ravitsemuskilpailusta otsikolla Samin siwallus. Artikkeli on kaikkine argumentteineen ja kommentteineen todella lukemisen arvoinen ja antaa paljon tietoa varsinkin aloittelevalle karpille. Kiitos Christer tästä.
.
Sami Uusitalo: "Kilpailun tarkoituksena oli osoittaa miten paljon suojaravintoaineita ja vähän energiaa vähähiilihydraattinen ruokavalio voi sisältää. Hiilihydraattien rajoittamisesta on hyötyä lukuisille ihmisille. Tätä vaihtoehtoa vastustetaan johtavien ravitsemusvalistajiemme toimesta usein argumentein, jotka ovat osoitettavissa täysin yksikäsitteisesti vääriksi. Yksi tyypillisimmistä vasta-argumenteista on sellainen väite, että tärkkelysrajoitteisessa ruokavaliossa ei saa riittävästi suojaravintoaineita. Valistajamme väittävät, että kun ruokavaliossa rajoitetaan perunaa, leipää, riisiä, pastaa ja mahdollisesti hedelmiä tai marjoja, aiheutuu tästä suojaravintoaineiden vajetta. Henkilö, joka väittää tällaista on väärässä. Asia on täsmälleen päinvastoin. Näin siitä johtuen, että peruna, riisi, pasta ja leipä sisältävät erittäin vähän suojaravinteita, erityisesti jos suhteutamme suojaravinteiden määrän kyseisten ruoka-aineiden energiamäärään. Kun näin syntynyt energiavaje täytetään esim. lihalla, kalalla ja vihanneksilla suojaravinteiden määrä kasvaa."

Lue lisää täältä!


Lähteet: sundqvist.blogspot.com

sunnuntai 2. elokuuta 2009

Menestystarina # 5


Amerikkalainen David E. Smith painoi enimmillään 286 kiloa (630 paunaa). Jo uskonsa menettäneenä tämä ujo 189-senttinen arizonalaismies käänsi elämänsä ympäri ja pudotti runsaassa kahdessa vuodessa painostaan 180 kiloa ns hiilihydraattikierrolla ja liikunnalla. Tässä hänen tarinansa.

Kaikki alkoi siitä kun David näki itsensä videolla. Hän heräsi eräänä aamuna ja tiesi tulleensa sen tien päähän. David otti yhteyttä paikalliseen televisioyhtiöön (rohkea veto ujolta mieheltä!), ja pian hänestä tehtiin juttu aamu-TV:n ohjelmaan. Ohjelman kautta hän sai kosketuksen tulevaan henkilökohtaiseen valmentajaansa Chris Powelliin, joka laati hänelle oman painonpudotusohjelman. Ja sillä tiellä hän on edelleen - sillä erotuksella, että hän on nyt itse siirtynyt valmentajaksi, rohkaisemaan muita muuttamaan elämänsä.

David kertoo MySpace-sivuillaan muun muassa näin: "Haluan kaikkien tietävän, että tämä on mahdollista kunhan uskoo itseensä. Menestykseni avain oli olla asettamatta rimaa liian korkealle. En ryhtynyt tavoittelemaan 200 kilon painonpudotusta vaan 10 kilon, ja sitten taas 10. "

Davidin ruokavaliona on ollut ns. "hiilihydraattisyklitys" (carb cycling), jossa hiilihydraattien määrää vaihdellaan tietoisesti, tavoitteena maksimaalinen rasvanpoltto. Lisää siitä täällä (www.stax.com). Sen lisäksi David treenasi säännöllisesti salilla. Sairaalloisesta ylipainosta venynyt iho on sittemmin korjattu leikkauksella. David Smithin kertomus kuvineen (ei heikkovatsaisille!) on luettavissa blogilla The Livin' La Vida Low-Carb Show. Lisää hänestä tässä Youtube-pätkässä sekä täällä:

Good Morning! Arizona (6:09) sama linkki kuin tarinan alussa
ABC's 20-20 (3:49)
ABC's The View (8:22)
NBC's Today (4:46)

Alun jättimäinen sininen T-paita on nyt muisto vaan.

Menestystarinat

Tässä koosteena blogin eri menestystarinat. Menestystarinoitahan löytyy jokaiselta ruokavaliolta, mutta karppaamalla saavutetut tulokset ovat paljon useammin pysyviä painonpudotuksia vähähiilihydraattisen ruokavalion jäädessä helposti uudeksi elämäntavaksi.

Menestystarina tässä yhteydessä ei välttämättä tietenkään tarkoita painonpudotusta vaan kyse voi olla myös esimerkiksi diabeteksen saamisesta kuriin vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla tai yleis- tai lihaskunnon parantumisesta. Painonpudotus on kuitenkin usein se dramaattisin, näkyvin ja yleisin osa karppauksella saavutettua elämänlaadun kohentumista.

Menestystarina #1 - Anna Jacobsson (Ruotsi)
Menestystarina #2 - Deon van der Merwe (Etelä-Afrikka)
Menestystarina #3 - Kim Eidson (Yhdysvallat)
Menestystarina #4 - Sten Sture Skaldeman (Ruotsi)
Menestystarina #5 - David E. Smith (Yhdysvallat) - osa 2
Menestystarina #6 - David Mendosa (Yhdysvallat)
Menestystarina #7 - Norma Penny (Kanada)
Menestystarina #8 - Krisu Laurila (Suomi)
Menestystarina #9 -

Päivitetty 17.3.2014

Koosteet

Blogi kasvaa kaiken aikaa. Ja vaikka eri jutut ovatkin löydettävissä monellakin tapaa (blogihaku, sisällysluettelo ja tunnisteet), on kenties aihetta laajentaa hakutoimintoja vielä yhdellä tapaa. Tällä sivulla on yhdessä ja samassa paikassa kaikki eri koosteet. Niillä on oma otsikkonsa ylimpänä vasemmalla, ja linkit eri koosteisiin ilmestyvät pikku hiljaa. Otsikoita tulee vielä lisää.

Elintarvikkeet - Ihmismieli - Keho - Kirjakulma - Liikunta - Lääkärit - Matkalla - Menestystarinat - OstoksillaPaino - Profiilit - Reseptit - Sairaudet -

Päivitetty 18.1.2014

lauantai 1. elokuuta 2009

Kirja: Good Calories, Bad Calories

Kirjakulmassa on vuorossa amerikkalaisen Gary Taubesin kirjoittama Good Calories, Bad Calories. Sen ilmestyessä vuonna 2007 sitä sanottiin ravitsemustieteen mestariteokseksi, joka tulisi uudelleen määrittelemään parhaillaan käytävää polemiikkia ravinnon vaikutuksesta terveyteen. Monien vuosien tutkimuksiin pohjautuvassa kirjassaan Taubes osoittaa miten lähes kaikki mitä uskomme terveellisen ruokavalion pitävän sisällään, on väärin. Hän kertoo myös laajalti tutkijoiden, median ja valtion vuorovaikutuksesta.

Vuosikausien opit siitä, että rasva on pahasta ja että tie normaalipainoon on syödä vähemmän ja liikkua enemmän eivät ole tuottaneet toivottavaa tulosta. Ylipaino ja diabetes vaan lisääntyvät. Gary Taubes tuo kirjassaan esille, että ongelma piilee jalostetuissa hiilihydraateissa ja sokereissa – johtuen niiden häiritsevästä vaikutuksesta insuliiniin, rasvanvarastointia säätelevään hormoniin - ja että avain terveyteen piilee kaloreiden laadussa, ei niiden määrässä. On olemassa hyviä kaloreita, ja huonoja kaloreita.

Hyviä kaloreita on kaikessa ruoassa paitsi sellaisessa, joissa on helposti sulavia hiilihydraatteja ja sokereita. Näiden syömistä ei niinkään tarvitse rajata: nauta, kana, kala, juusto, kananmunat, voi sekä sellaiset kasvikset, jotka eivät sisällä tärkkelystä.

Huonoja kaloreita taas on ruoissa, jotka kiihdyttävät insuliinin eritystä. Liika insuliini lihottaa meitä ja kasvattaa kroonisten tautien riskiä. Kaikki jalostetut ja helposti sulavat hiilihydraatit ja sokerit ovat huonoja kaloreita. Olennaista ei ole paljonko vitamiineja ja kivennäisaineita ruoka sisältää vaan se miten nopeasti se sulaa. Omenamehu esimerkiksi ei välttämättä ole yhtään sen terveellisempää kuin kivennäisvesi. Leipä ja muut leivontatuotteet, perunat, riisi, pasta, viljat, maissi, sokeri, jäätelö, karkit, limut, hedelmämehut, banaanit ja monet muut trooppiset hedelmät sekä olut kuuluvat niinikään nopeasti sulaviin hiilihydraatteihin.

Taubes selvittää kirjassaan miten yleinen olettamus hiilihydraattien lihottavasta vaikutuksesta hylättiin 1960-luvulla kun rasvan ja kolesterolin väitettiin aiheuttavan sydänsairauksia ja koko joukon muita sairauksia, mukaan luettuna syöpä. Hän osoittaa miten ravinto- ja terveysviranomaiset ottivat auliisti käyttöönsä nämä ei-toteeksi näytetyt olettamukset yleisellä konseksuksella, ja pitävät näistä edelleen kiinni vaikka hyvin toteutetut kliiniset tutkimukset ovat jatkuvasti osoittaneet niiden paikkansa pitämättömyyden. Hän myös dokumentoi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tehtyjä kokeita, jotka kerta toisensa jälkeen ovat osoittaneet, että mitä vähemmän hiilihydraatteja syömme, sitä solakampia olemme.

Kirja voi tiedepainoitteisuudestaan johtuen olla vähän raskaslukuinen, mutta se on ehdottomasti lukemisen arvoinen! Katso tästä studiovieraiden kommentit Gary Taubesin vastajulkaistusta kirjasta ohjelmassa Larry King Live (CNN 19.10.2007, 6:52). Tämä YouTube-pätkä alkaa ohjelman puhetekstin puolivälistä.

Syventäviä kirja-arvosteluja tästä kirjasta luettavissa näistä linkeistä:
ABC, karppaus.info, Mother Earth News, proteinpower.com, tiede.fi,