torstai 30. huhtikuuta 2009

Hauskaa vappua!

Pidetään hauskaa, pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, ja annetaan niiden munkkien olla niin pidetään myös painomme! No, vitsi vitsi, kaikkihan tiedämme, että yksi päivä ei hallaa tee muuta kuin ilmastomielessä. Mutta tiedämme myös, että parikin munkkia voi muuttaa ilmaston lähiympäristössämme ilmavaivojen kuprutessa ja silloin ei edes sima auta! Tai ainakaan sima! Tässä ihan vaan muistutuksena keskivertomunkin ja siman hiilihydraatit ynnä muut arvot Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan:
1 munkki 44g /100g
2 dl simaa 12.5g /100g

Hauskaa vappua kaikille toivoo Sirius / Karada !

keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on ikävä ongelma. Se on ihon yliherkkyyssairaus, joka on osana yleistä atooppista taipumusta, johon liittyy myös allerginen nuha, silmätulehdus tai astma. Iho kuivaa, hilseilee ja kutiaa, ja vaikka apua on saatavissa esimerkiksi voiteiden muodossa, on ongelma usein aaltoileva ja uusiutuva.

Atopialiiton sivuilla löytyy hyvää tietoa tästä. Siellä kerrotaan mm että atoopikon iho on rakenteeltaan poikkeava: ihon pintasolukko laskee helposti toisaalta kosteuden karkuun ja toisaalta monet ärsykkeet ihoon. Myös ihon rasvakoostumus on poikkeava. Ennen kaikkea atooppinen ihottuma eli ekseema on kuitenkin tulehduksellinen sairaus. Atooppisen ekseeman sijainti vaihtelee iän myötä, esimerkiksi nuorella aikuisella se tavallisimmin kiusaa kyynär- ja polvitaipeiden ohella kasvoja ja ylävartaloa.


Monelle atoopikolle on ollut suurta apua VHH-ruokavaliosta. Täytyy vaan muistaa huolehtia riittävästä rasvansaannista ja etsiä itselleen sopiva hiilihydraatti- sekä proteeinitaso. Siltikin ihottuma saattaa uusiutua, mutta moni on huomannut, että ruokavaliosta on todellinen apu. Ja uusiutuminen on usein johtunut siitä, että on tullutkin huomaamatta nautittua liikaa hiilihydraatteja. Syynä saattaa myös joskus olla liian vähäinen hiilihydraattimäärä.

Mitä rasvaan tulee, on myös sen laatu olennainen tekijä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että voi auttaa atooppiseen ihottumaan enemmän kuin erilaiset öljyt. Vain kokeilemalla löytyy itselle sopiva ruokavalio, jolla tämä vaiva toivon mukaan jää, ellei historiaan, niin ainakin mahdollisimman pieneen rooliin elämässä.

Tällä blogilla ilmestyy vapun jälkeen erikoisartikkeli rasvasta, mutta tässä jo vähän luettavaa tästä todella tärkeästä aiheesta.

tiistai 28. huhtikuuta 2009

Jugurttia ja jogurttia joka makuun

Maitotuotteet ovat vuosien saatossa muuttuneet yhä rasvattomampaan suuntaan. Myös jogurteissa tämä näkyy ja maistuu! Maun lisäämiseksi moni jogurtti maustetaan sitten marjojen lisäksi sokerilla, jolloin niiden terveellisyysaste romahtaa. Sokerista kun tulee rasvaa jos hiilihydraatteja nautitaan liikaa - kuten niin tavallista on.

Onneksi on kuitenkin olemassa vielä kunnon jogurtteja, joista ei ole poistettu mitään ja joihin ei ole lisätty mitään. Rasvaprosentti tietty korkeampi, mutta sehän ei haittaa rasvapolttoisessa vhh-dieetissä. Makuja voi lisätä ihan omin päin ja maku itsessäänkin on jo niin täyteläinen, että lisukkeetkin saattavat unohtua. Mutta esim. marjoja kannattaa käyttää niin saa samalla vitamiinejakin.

Turkkilainen jogurtti (kuvassa) sekä Lidlissä myytävä kreikkalainen Eridanous Creamy Yoghurt ovat monen karpin ostoslistalla, ja molemmilla on vankka kannattajakuntansa. Turkkilainen on maultaan vähän happamempi ja koostumukseltaan paksumpi, ja kreikkalainen hivenen litkumpi ja maultaan, moni sanoo, jotenkin herkumpi. Molempia myydään litran purkeissa joten nautittavaa riittää - vaikka joissakin talouksissa purkki menee kyllä ihan päivässäkin.

Joillakin ihmisillä liiallinen maitotuotteiden nauttiminen tuppaa kuitenkin hidastaa painonpudotusta. Silloin jos koskaan on aiheellista jättää nämä herkut ihan vaan vaikka viikonloppuja varten. Ja kertyyhän tässä niitä proteiinejakin jos niikseen tulee...

Turkkilainen jogurtti: rasvaa 10 g, proteiinia 3,3 g, hiilihydraatteja 3,7 g
Kreikkalainen jogurtti: rasvaa 10,5 g, proteiinia 5 g , hiilihydraatteja 2,8


Tässä vielä vähän lisälukemista: karppausfoorumin keskustelua k.o. aiheesta. Keskustelussa mahdollisesti käytetyt Partaäijä tai Partis tarkoittaa tuota turkkilaista jugurttia, ja Erkki kreikkalaista.

maanantai 27. huhtikuuta 2009

Avocado Chutney

Tässä Avocado chutneyn resepti suomeksi (suomennos vielä vähän kesken)

Ainekset:
avokado (ei liian kypsä)
punasipuli, isokokoinen
vihreätä chiliä, 5-6
karria
cilantroa tai korianterin lehtiä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
vettä tarpeen mukaan
suolaa maun mukaan

Valmistus:
Puolita avokado ja lusikoi sen liha ulos. Jos avokado on vielä vähän raaka, voit kuoria sen vaikka perunankuorimaveitsellä, ja leikata sitten palasiksi.
Kuumenna öljy pannulla. Lisää hakattu avokado, sipuli, karrilehdet sekä vihreä chili. Hauduta kunnes sipuli muuttuu läpinäkyväksi.
Sekoita kaikki tämä tehosekoittimella lisäten samalla hakattu cilantro (tai korianteri), sitruunamehu, suola ja vähän vettä kunnes seoksesta tulee sopivan paksu.
Tarjoile esimerkiksi intialaisen pannuleivän, rotin, kanssa.

Karpimpi tapa: tarjoile yhdessä naudanlihan kanssa, ja maun ollessa aika tulinen, voit laittaa viereen muutaman tomaatin - jo ihan värinkin takia.

Avokado

Avokado on hedelmä, joka sopii mainiosti VHH-ruokavalioon. Siinä on runsaasti, enimmäkseen kertatyydyttämätöntä, rasvaa (14 %), sekä paljon B-, C-, E- ja K-vitamiinia. Hiilihydraatteja on noin 8 g/100g.

Pehmeän koostumuksensa ja hienon makunsa ansiosta avokadoa on hyvä sekä helppoa hyödyntää ruoanlaitossa. Guacamolea esimerkiksi, vaikka tyypillisesti käytettynä nachojen tai tacojen kanssa, voi aivan hyvin käyttää esimerkiksi lihan tai katkarapujen lisukkeena. Tässä guacamolen valmistusohjeet, ja alla tarvittavat ainekset. Ja vielä vaihtoehtoinen resepti, jossa on käytetty creme fraichea - tämä taitaa olla monelle se tutumpi versio guacamolesta.

Guacamolen valmistusaineet
avokadoa, sipuli, chilipippuria, sitruunanmehua, suolaa ja tomaatteja.

Avocado chutney
Katso miten valmistetaan maukas intialainen avocado chutney. Löytyy myös reseptinurkasta.

California Roll
California Roll on erään japanilaisen sushimestarin kalifornialaisiin oloihin kehittämä norimaki, jossa tonnikala on korvattu avokadolla, ja merilevä (nori) on rullan sisäpuolella. Norimakin sisältäessä riisiä voimme VHH-ruokavaliossa aivan hyvin korvata riisin kukkakaalilla, ja kääriä kaikki ainekset perinteisesti merilevän sisään jolloin levä jää ulkopuolelle. Siistiä ja maukasta.

Avokado ja kotieläimet
Avokadoa ei tulisi antaa syötäväksi kotieläimille. Sen sisältämä persiini voi olla vaarallista tai jopa tappavaa monille eläimille. Mahdollisen myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli. Nacholastut guacamolen kanssa kuuluvat näin ollen myös kiellettyjen aineiden listalle.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Menestystarina # 1

Laihduttaminen on osa miljoonien ihmisten arkea, ja monet onnistuvatkin tiputtamaan painoa uusien ravintoon kohdistuneiden päätösten myötä. Myös liikunnan osuus elämässä saattaa kasvaa. Mutta ellei uudesta elämäntavasta tule juuri tapaa, osa uutta elämäntyyliä, niin painonpudotusta seuraa helposti paluu entiseen arkeen ja sitä myötä paino taas nousee, pahimmassa tapauksessa entistä korkeammalle. Sen tähden on mielenkiintoista ja inspiroivaa lukea ihmisistä, jotka ovat onnistuneet pysyvästi painonpudotuksessaan. Tässä yksi menestystarina.

Ruotsalainen Anna Jacobsson painoi vielä pari vuotta sitten 137 kg, ja päätti eräänä kauniina päivänä muuttaa elämänsä. Tässä vähän hänen tarinastaan omin sanoin kerrottuna:

"Tämä kaikki on oikeastaan aika mieletöntä. Jos olisin tiennyt mikä vaikutus tuolla päätöksellä, jonka tein tuona kylmänä talvipäivänä 2007 olisikaan! Minkä valtavan kiven laitoin pyörimään jättäessäni sokerin ja miten valtavan paljon olen saanut tilalle.

Tässä sitä nyt ollaan, runsaat kaksi vuotta myöhemmin, 54 kiloa kevyempänä ja huomattavasti vahvempana ja terveempänä. Olen julkaissut kirjan ja uusi on tekeillä. Minua pyydetään luennoimaan henkilökohtaisesta kokemuksestani ja saan päivittäin postia tai kommentteja siitä miten kirjani tai blogini on auttanut jotakuta. Yhtä se on auttanut näkemään elämän valoisammin, toista se taas on auttanut ottamaan sen ratkaisevan askeleen uuteen elämään. Ymmärtänette miten hienolta se meikäläisestä tuntuu. Se on niin suurta, että tarvitsisin melkein takaisin osan kadonneista kiloistani mahduttaakseni sen kaiken!

Olen todella kiitollinen kaikille teille, jotka olette ottaneet yhteyttä. Toivottavasti tiedätte tämän vaikka nyt en enää ehdikään vastaamaan kaikkiin kommentteihin. On todella upeata saada olla jonkun inspiraatiolähde kevyempään elämään. Ei niinkään edes fyysisellä tasolla vaan henkisellä sillä siitähän tässä perimmältään on kyse. Siitä miten me voimme. Miten paljon helpompaa on elää kun ei enää joka sekunti tarvitse taistella itseään vastaan. Ei enää tarvitse herätä aamulla toivoen, että onnistuisi olemaan vahva, mennäkseen vaan sitten nukkumaan masentuneena kun ei taaskaan pystynyt lunastamaan omia lupauksiaan olla syömättä (kaikkea epäterveellistä).

Ne ajat ovat nyt ohi, eivätkä vain omalla kohdallani: meitä on nyt monta jotka voivat paremmin. Tervetuloa mukaan jengiin!" (ote blogista 13.4.09)

Tässä vielä linkki tuohon Annan omaan blogiin. Annalta on siis ilmestynyt kirja Vägen från 137 kg, jota ei tosin vielä ole suomennettu. Mutta on varmasti lukemisen arvoinen! Voit tilata sen suoraan tästä, ja samasta linkistä löytyy lisää taustatietoa.

Tämä on ensimmäinen tarina sarjassa Menestystarinoita. Lisää seuraa jatkossa!

Tässä vielä Aftonbladetissa 17.7. ilmestynyt Anna Jacobssonista kertova artikkeli.

Päivitetty 17.7.2009

lauantai 25. huhtikuuta 2009

Sumopainijoiden salaisuus

Sumo on japanilainen urheilulaji, jossa raavaat miehet painivat pystyasennossa toisiansa vastaan - ja jossa painavampi yleensä voittaa jos vaan tekniikka on samaa tasoa kuin vastustajan. Siksi painon kerryttäminen on olennainen osa sumoa. Kyse ei ole kuitenkaan pelkkien lihasten kasvattamisesta - vaikka puhutaankin urheilusta - vaan ihan rasvamassan lisäämisestä. Ja siitähän sumo paljolti länsimaissa onkin tunnettu - lihavista painijoistaan.


Lisäpainon saamiseksi on olemassa taatut kauan käytetyt keinot. Sumopainija eli sumoka välttää rasvaista ruokaa ja syö muun muassa paljon riisiä. Hän istuu syödessään ringissä, jonka ulkoympyrässä toritekit pysähtyvät jokaisen tyhjän riisikulhon kohdalle, jonka sumoka ojentaa täytettäväksi olkansa yli. Syöminenkin on tässä rituaaleja pursuavassa lajissa rituaali, jonka tehtävänä on kasvattaa sumopainijasta muun treenin ohella mahdollisimman iso mies.

Hänelle kävisi kyllä periaatteessa mainiosti myös TV:n mainostama rasvaton jogurtti. Siinä kun on myös paljon hiilihydraatteja, joista osa muuttuu HH-painoitteisessa ja vähärasvaisessa dieetissä takuuvarmasti rasvaksi. Sumo on hieno urheilulaji, jota täällä Suomessa soisi näkevän enemmänkin, mutta ei siitä paljon tunnuta vielä tietävän kuten ei myöskään ihmiskehon aineenvaihdunnasta - ainakaan mainospuolella.

Tässä vielä lopuksi pari artikkelia sumopainijoista. Ensin ruotsalaisen Aftonbladetin artikkeli (toivottavasti ruotsi ei ole ihan ruosteessa), ja sitten englanninkielinen blogiartikkeli. Siinä kirjoittaja huomioi miten sumopainijat paastovat aamusta saattaakseen kehonsa paastotilaan kunnes syövät sitten illemmalla suuria annoksia riisin saattamana, ja nukkuvat heti perään. Näin rasva varastoituu parhaiten.

perjantai 24. huhtikuuta 2009

Miksi karpata?

Mikä saa ihmiset valitsemaan vähähiilihydraattisen ruokavalion?
Ja pysymään sillä?

Useimmat meistä, jotka ovat sen valinneet dieetikseen, ovat vuosien varrella kokeilleet jos jonkinmoista ruokavaliota. VHH-dieetin suosijat (joita myös joskus karppaajiksi tai karpeiksi kutsutaan; tulee englanninkielisestä sanoista low carb eli vähähiilihydraattinen) ovat monet lähteneet tälle tielle laihdutusmielessä.

Monilla on myös ollut alusta pitäen tavoitteena vihdoin viimein löytää ruokavalio, jossa ruokahalu ei hallitse ihmistä vaan ihminen ruokahalua. Ja sitä vhh-ruokavalio oikein noudatettuna on. Ja se onkin seikka, joka tulee monelle yllätyksenä. Ruokahalu normalisoituu, (runsashiilihydraattisiin) ruoka-aineisiiin kohdistuvat himot vähenevät tai katoavat tyystin, ja tilalle tulee jonkinlainen rauha tai tyytyväisyys. Se on myös asia, joka saa monen palaamaan tämän dieetin noudattamiseen mahdollisten ns. repsahdusten jälkeen. Runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen dieetti kun on monelle meistä mahdoton yhdistää painonhalllintaan. Yksinkertaistettuna voi siis sanoa, mitä ruokahaluun tulee, että runsaat hiilihydraatit ruokkivat sitä ja niiden niukkuus normalisoi sen terveelle, hallitulle tasolle. Ja auttaa polttamaan rasvaa.

Halu tiputtaa painoa on toki myös siis syynä tämän dieetin valintaan, ja se onkin hyvä valinta pitemmän päälle. Painoahan voi tiputtaa monella tavalla nopeasti, mutta kilot tulevat usein helposti takaisin jos dieetti on kestämätön. Ihmisellä on esimerkiksi synnynnäinen tarve saada purra ruokaansa, ja siten erilaisten pirtelödieettien noudattaminen on pidemmän päälle vaikeata. Samoin ihminen tarvitsee tarpeeksi rasvaa ravinnokseen, ja koska rasva myös tyydyttää ja tyynnyttää, sen raju vähentäminen ruokavaliosta saa monen ihmisen hakemaan tyydytystä muualta, ja syömään esimerkiksi makeannälkäänsä.


Tässä lueteltuna muutamia VHH-dieettien moneen otteeseen todettuja etuja:

- ruokahalu normalisoituu
- paino laskee
- ruokahimot häviävät
- makeannälkää on paljon helpompaa hallita
- iho voi paremmin
- hiukset vahvistuvat
- kynnet vahvistuvat
- verensokeri tasaantuu
- veren kolesteroli paranee
- vastustuskyky eri sairauksiin paranee
- ehkäisee diabetesta eli sokeritautia
- ehkäisee sydänsairauksia
- kun ruoka ei koko ajan ole mielessä, jää aikaa muulle

Jos ihmiset noudattaisivat ns. virallisterveellistä ruokavaliota eivätkä sortuisi kaiken aikaa makeisiin tai kaikenlaisiin makean ja rasvan yhdistelmiin, tai aivan tuikitavalliseen leivän mutusteluun, he voisivat oikeasti laihtua, ylläpitää ihannepainoa ja hallita ruokahaluaan. Ongelma on vaan siinä, että nykyisten VT-ruokavalion suositusten noudattaminen on useimmille aivan liian kova haaste. Ravinnon vähärasvaisuus ja runsaat hiilihydraatit on kestämätön yhdistelmä, ja saa monen ihmisen sortumaan jatkuviin ylilyönteihin ravintonsa suhteen. Se mikä ruokapyramidissa on pienenä huippuna, siitä tulee monelle pyramidin perusta (napsauta kuvaa isommaksi - sokerikulho edustaa siis kaikkea missä on sokeria).

Kun ihminen saa tarpeeksi rasvaa, vastaavia ylilyöntejä tapahtuu paljon harvemmin, jos ollenkaan. Ihminen on tyytyväinen, ja syö ainoastaan nälkäänsä - kuten on tarkoituskin. Makeannälkä ei rassaa eikä myöskään jatkuva huono omatunto siitä, että tuli taas syötyä liikaa tai mässättyä makealla.

Mutta toki saa karppikin mässätä makealla :) Karpin etu vaan on siinä, että hän tietää voivansa hallita makeannälkänsä. Puhummekin usein "suunnitellusta repsahduksesta". Suomme itsellemme halutessamme mässäilypäivän - huomataksemme kenties sen aamuna, että eipä teekään mieli mitään epäterveellistä :) Asia on niin sanotusti reilassa.

Junamatkalla

Mitä ottaa mukaan junamatkalle jotta nälkä ei pääse yllättämään? Ennen sitä valjasti repun pinkalla voileipiä ja osti kenties junaemännältä kupin kahvia tai limua niitä evästämään. Nyt vhh-ruokavaliolla ollessa on kuitenkin paljon vaihtoehtoja, alla lueteltuna niistä muutama.

- pähkinöitä
- leipäjuustoa
- meetwurstia ja juustoa salaattiin käärittynä ja vaikka folioon pakattuna, ja pari minitomaattia mukaan - ei sottaa kyllä yhtään
- karppileipäsiä, ja päälle tai väliin sitä sun tätä leikkelettä
- naudanlihapaloja, fetaa ja pari minitomaattia pikku eväskipossa, mukana voinappi tai vähän majoneesia
- omena, jos valmiiksi siivutettuna niin pakkaa hyvin jotta ei hapetu
- tummaa suklaata - vaikka jälkiruoaksi kahvin kanssa
- kananmunaa - keitettynä, paistettuna, munakkaana
- kookosmaitoa pikku puteljissa, junaemännältä tuoretta (?) kahvia ja sekaan vaan, ja varmaan löytyy baarikärrystä tilkka kermaakin - edes tämän verran voi sponsoroida junan ravintolapuolta
- kaakaojuomaa, ihan hyvää kylmänäkin - eli kannattaa nauttia matkan alkuvaiheessa
- vettä!

Tässä vähän keskustelua k.o. aiheesta karppifoorumilla.

torstai 23. huhtikuuta 2009

Karppileipää

Normaali leipä sisältää paljon hiilihydraatteja ja kuuluu näin ruoka-aineisiin, joita on hyvä välttää vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa. Silti jonkinlaista leipää olisi mukava joskus nauttia esimerkiksi teen tai kahvin kera.

Tähän on leipuri Jukka Pietilä Kurkelan tilalta Kipinästä tuottanut meille kompromissin eli karppileivän! Karppileipää on ollut myynnissä lokakuusta 2008 (kuvassa normileipä, olisiko jollakulla lähettää hyvää kuvaa karppileivästä?).

Karppileivän ravinto-arvot (per 100 g)
hiilihydraatteja 2 g
rasvaa 11,604 g (tyydyttyneitä 2,5873 g, kertatyydyttymätöntä 3,729 g, monityydyttymätöntä 5,2877 g)
proteiinia 19,122 g
energia 818,31 kj/114,7 kcal
kuidut 16,50 g
eli leipää kohden:
Hiilihydraatteja alle 1,5 g, rasvaa 8,703 g, proteiinia 14,3415 g
Karppileipäset sisältävät: pellavansiemenrouhetta, vettä, kananmunaa, fibrexiä, leivinjauhetta ja suolaa. Leivinjauheessa on E500 ja E450a

Pähkinäinen karppileipä (per 100 g)
hiilihydraatteja 4,97 g
rasvaa 21,35 g (tyydyttyneitä 5,05 g, kertatyydyttymätöntä 7,77 g, monityydyttymätöntä 6,19 g)
proteiinia 20,35 g
energia 1243,05 kj/297,31 kcal
kuidut 11,83 g
eli leipää kohden:
Hiilihydraatteja alle 2,485 g, rasvaa 10,675 g, proteiinia 10,175 g
Pähkinäleipäset sisältävät: vesi, kananmuna, maapähkinä, pellavansiemenrouhe, laktoositon juusto, fibrex(sokerijuurikaskuitu), leivinjauhe ja suola. Leivinjauheessa on E500 ja E450a ja maissijauhoa.

Säilytys ja säilyvyys:
Karppileipä on paras säilyttää jääkaapissa. Normileipäähän ei säilytetä kylmässä, mutta kun tämä ei sisällä normaalia viljaa, niin se käyttäytyy eri tavalla. Jukka suosittelee myös käyttämään pakastinta, josta voi ottaa aina sopivan määrän sulamaan. Karppileivät ovat säilöntäaineettomia.

Keliaakikon kannattaa huomata, että Kurkilan tilalla valmistetaan myös muuta leipää, ja ilmassa on vehnäjauhopölyä. Eli vain omalla vastuulla voi syödä näitä.

Hinnat:
Leipästen hinta on postimyynnissä sama kuin kaupoissa eli 4,30 €/pussi. Yhdessä pussissa on 280-300g (4kpl), ja jos haluat säästyä lähetyskuluilta, tulee sinun tilata pusseja 7 kpl.

Karppaajanleipä
7 pussia 30,10 €
8 pussia 34,00 €

Pähkinäinen karppaajanleipä:
7 pussia 32,20 €
8 pussia 35,20 €

4 pussia pähkinäistä + 4 pussia karppaajanleipää 34,00 euroa

Myyntipaikat:
Helsinki: K-Supermarket Laajasalo
Oulu: K-Supermarket Joutsensilta, K-Citymarket Rusko, K-Supermarket Välivainio (kartalla näkyvä punainen läiskä kuvastaa Oulun seutua)
Pudasjärvi: Livokas kioski, K-Supermarket
Utula: Utulan kyläkauppa
Sekä postimyynti kaikkialle Suomeen! Päivitetään lisää myyntipisteitä heti kun tulee tietoon. Mutta halvimmaksi tulee kun tilaa suoraan leipurilta!

Tilaukset:
Tilaa leipä viimeistään edellisen viikon perjantaihin mennessä. Tilaa joko
nettisivulta http://www.kurkelantila.fi/ tai
sähköpostitse jpietila2810@msn.com
Ilmoita tilauksessa nimi, osoite ja puhelinnumero. Leivät lähtevät myyntiin tiistaina ja ovat noudettavissa keskiviikkona tai viimeistään torstaina lähimmästä postista tai postiasiamieheltä. Tilausvahvistuksen mukana tulee lähetystunnus - näin sinun ei tarvitse odottaa postilta saapumisilmoitusta. Lasku tulee lähetyksen mukana.

Jos haluat tietää lisää Kurkelan tilan karppileivistä, lue karppaus.infon foorumilta. Siellä on myös luettavissa Jukka Pietilän oma teksti kokonaisuudessaan ja vastaukset lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Sekä lukijoiden mielipiteitä karppileivästä.

Päivitetty 8.5.2009

Liikunnan merkitys

Liikunta on oleellinen osa ihmisen terveyttä ja elämää. Mutta meitä on moneksi, ja jotkut meistä ovat himoliikkujia kun taas joitain meistä ei liikunta voisi vähempää kiinnostaa. Mitä painoon tulee, on kuitenkin hyvä pitää mielessä se seikka, että mitä vähemmän liikkuu, sitä järkevämpää on olla syömättä varsinkaan nopeita hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Muuten liikahiilarit pikku hiljaa muuttuvat rasvaksi ja ihminen lihoo. Siis useimmat meistä - aineenvaihdunnallisia poikkeuksia aina tietenkin löytyy. Mitä enemmän siis ihminen liikkuu, sitä enemmän hänellä on varaa syödä hiilihydraatteja tarvitsematta olla huolissaan painonlisäyksestä.

Päivittäisessä elämässä olisi olennaista tehdä itselleen selväksi mikä on itselle rakasta ja tärkeätä. Jos liikunta ei ole tärkeätä tai jostain syystä mahdollista, täytyy vaan säätää syömisensä siten, että paino pysyisi kurissa. Liikunnan kalorikulutus on myös yksilöllistä ja ei ole suoraan taulukoista nähtävissä, ja kaloreiden poltto jatkuu eri pitkään vielä liikunnan jälkeenkin. Lähinnä kannattaa ajatella minkälainen liikunta kulloinkin tuntuu hyvältä tai sopii aikatauluun, ja millä olisi myös jatkuvuutta elämän arjessa. Liikunnan täytyy myös saada olla hauskaa ja nautinnollista.

Naisten ja miesten välille vedetään joskus karkea kahtiajako liikunnan suhteen, jonka mukaan miehet olisivat tuloshakuisempia ja naiset enemmän seuraahakevia jopa liikkuessaan. Tämä pätee tietenkin vain osittain. Tuloshakuisuus on toki hyvä keino löytää aina uusia keinoja motivoida itseään liikkumaan (kts esim. täältä) mutta liikuntalajeja on pilvin pimein ja jokainen löytää varmasti juuri itselleen sopivan tavan liikkua. Puutarhassa työskentely ja portaiden nousu käyvät yhtä lailla liikunnasta - tärkeintä on antaa keuhkoille ja lihaksistolle tekemistä, ja tuntea tehneensä jotakin terveytensä hyväksi. Tämä antaa uskoa ja voimaa jatkaa sillä tiellä huomatessamme, että se selvästikin kannattaa.

Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä aloittaa liikunta. Eikä heikkona hetkenä kannata ajatella, että koska nyt tuli repsahdettua niin antaa mennä vaan eikä edes liikuta - saati välitetä mitä syödään. Repsahdus ruokavaliossa on kuin kompastuminen lenkkipolulla - ei kannata jäädä istumaan tielle vaan nousta ylös ja suunnata katse kotiin päin - mahdollisimman terveeseen olemukseen. Se on meidän kaikkien oikeus, ja jokainen taplaa sinne päin ikiomalla tyylillään.

Päivitetty 23.4.2009

keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Reseptinurkka

Etusivulle ilmestyy päivittäin - tai ainakin melkein joka päivä - uusi resepti (entinen Viikon resepti). Kuvaa klikkaamalla pääset suoraan reseptisivulle, joka on yleensä jokin karppaus.infon resepteistä mainioine kommentteineen! Ja niitähän riittää! Jos resepti on jostain muualta, on siinä mainittuna k.o. reseptin kreditit.

Vanhat reseptit linkkeineen löytyvät myös tältä sivulta - paitsi karppaus.infolta lainatut. Ja uusia reseptejä saa mielellään ehdottaa tänne. Laittakaa kuvaa mukaan jos vaan on. Joko s-postitse tai kommenttikenttään.

Reseptejä:
Avocado Chutney (Ethnic Indian Cuisine)
Kaalilaatikko (Karppausfoorumi)
Parsakaalia valkosipulin ja cashewpähkinän kera (karpimpi versio: korvaa fariinisokeri esimerkiksi parilla tipalla steviaa)
Pinaattiomeletti (Herkkusuun lautasella)

Päivitetty 13.1.2014

Parsakaali

Parsakaali eli broccoli on se pienen puun näköinen kaalin muunnos, josta tulee vähän kukkakaalikin mieleen. Terveellinen ja maukas kasvis, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä kivennäisaineita. Vettä noin 89%, ja tässä vielä makrot: P 3%, F 0.4%, C 6.6%.

Parsakaalin on useissa tutkimuksissa todettu hoitavan ja ehkäisevän syöpää. Siitä vaikuttaa olevan apua myös Parkinsonin taudin sekä sydänsairauksien ehkäisyyn. Sopii mainiosti pakastettavaksi, ja valmispakasteitakin saa esimerkiksi Lidlistä aika edullisesti.

Keitetty parsakaali maistuu hyvältä lohen vieressä voinokareen säestämänä. Tomaattia ja keltaista paprikaa vielä viereen niin väriloisto on valmis! Tai miten olisi parsakaalijuustomunakas aamiaiseksi? Tässä vähän reseptejä. Muutama soveltuu vallan hyvin vhh-ruokavalioon, ja margariininhan voi näissä aina korvata voilla.

Pähkinät

Pähkinät ovat syntisen herkullisia - huh mitä rasvapommeja! Mutta eivätpä ole VHH-ruokavaliossa - siis syntisen herkullisia... Täällä ne ovat vain herkullisia! Toki kannattaa vähän katsoa miten paljon suuhunsa laittaa, mutta pähkinät toimivat tässä dieetissä mainiona naposteltavana ja välipalana - karkkien, keksien, leipien tms sijaan. Niitä on helppo pitää mukana niin työpaikalla kuin matkalla. Ja lajeja riittää joka makuun. Yksinkertaisuuden vuoksi tässä allaolevassa aakkosellisessa luettelossa olevat pähkinät on katsottu juuri kansanomaisesti pähkinöiksi, vaikka osa niistä sijoittuisikin kasvitieteellisesti jonnekin muualle.

Cashew (Cashew) - suolattuna tai ilman, munuaisenmuotoisia myös ruoanlaittoon mainiosti sopivia pähkinöitä. P18%, F44%, C 30%.
Hasselpähkinä (Hazelnut) - helpoiten kenties pilalle menevä, eli tuoreus takaa hyvän maun.
Kookospähkinä (Coconut) - kovakuorinen iso pähkinä, josta saamme kookoshiutaleita, kookosmaitoa, kookoskermaa ja kookosöljyä. Kts myös täältä.
Maapähkinä (Peanut) - Tikun ja Takun keräilykohde, jota me ihmiset usein paahdamme ja suolaamme. Kelpaa myös sellaisenaan, ja nähdään usein jouluisin pähkinäkulhossa rusinan kera. Rusinat vaan pois niin terveellistä on! Samoin kuin ne muut "joulupähkinät".
Makadamia (Macadamia) eli australianpähkinä. Muistuttaa hasselpähkinää, mutta isompi, ja aika eri makuinen. Pari kertaa kokeilemalla vasta tietää pitääkö vai ei. Kts myös täältä.
Manteli (Almond) - kelpaa myös sellaisenaan eikä vain glögin seassa. Ja manteliöljy tekee hyvää iholle. P 22%, F 51%, C 20%. Mantelista vielä erikseen täällä.
Parapähkinä (Brazil nut) P 18%, F 69%, C 13 %. Rasvasta n. 25% tyydyttynyttä, 41% kertatyydyttämätöntä ja 34% monityydyttämätöntä.
Pekaanipähkinä (Pecan) - saksanpähkinän sukulainen, paljon käytetty USA:ssa, jossa se enimmäkseen kasvaa. Olisiko jollakulla pekaanipiiraan reseptistä karppiversio?
Pistaasi (Pistachio) P 21%, F 46%, C 28%.
Saksanpähkinä (Walnut) Aivojen muotoinen pähkinä, joka tulee meille enimmäkseen amerikkalaisena versiona Kaliforniasta.

Mistä saisi hyvään hintaan?
Etnokaupat, joita löytyy sieltä sun täältä. Niissä käydessä saattaa löytää jotakin muutakin mielenkiintoista ja edullista.
Punnitse & Säästä, ei välttämättä kaikkein halvin, mutta laaja valikoima.
Terveyskauppa Vitaravinne, myös paljon muita tuotteita.
Isot marketit, esim. K-kaupat tapaavat myydä isoissa pusseissa.

Tee pähkinärouheesi itse
The Cook's Thesaurus antaa hyvän kuvan jauhetuista pähkinöistä ja kertoo miten niitä kannattaa käyttää ja säilyttää. Katso pähkinöiden suomenkieliset vastineet yllä. Jauhamalla pähkinäsi itse säästät selvää rahaa ja saat juuri sellaisen koostumuksen ja sekoituksen kuin haluat! Mutta pidä mielessä, että jauhettu pähkinä on tuoretavaraa, joka kannattaa pidemmän päälle säilyttää jääkaapissa. Pähkinämyllyjä on sekä käsi- että sähkökäyttöisiä (kuvassa).


Pähkinäv
oi
Pähkinävoi on hyvää ja terveellistä! Ote Tohtori.fi:n sivuilta: Pähkinät ja pähkinävoi ovat hyvä E-vitamiinin lähde. Kyseinen antioksidantti suojaa aivokalvon hermoja. Lisäksi E-vitamiinista saatava tiamiini auttaa aivoja ja hermojärjestelmää käyttämään glukoosia energianlähteenä.
Mutta miten sitä voisi käyttää, pähkinävoita - paitsi pistää lusikalla poskeensa? Tässä karppifoorumin vinkkejä, ja mielenkiintoinen artikkeli pähkinävoin teosta ja siitä mitä kaikkea muuta pähkinämyllyllä saa aikaan! Mainittakoon vielä muutama pähkinävoimerkki:
- Lidlin myymä Perdonna - perushyvää pähkinävoita edulliseen hintaan
- amerikkalainen Skippy - hyvät tuotteet, kalliimpaa, saatavuus Suomessa huono?
Lue Terveeksi ravinnolla-blogin juttu pähkinöiden todetusta terveellisyydestä.

Lopuksi linkki, josta on hyötyä kaikenlaisessa ruoanlaitossa: Nordic Recipe Archiven englanti-suomi sanasto kaikkeen ruoanlaittoon liittyvään!

P = proteiini, F = rasva, C = hiilihydraatit
Päivitetty 5.9.2009

tiistai 21. huhtikuuta 2009

Atkinsin dieetti

Robert Coleman Atkins (1930-2003) oli amerikkalainen fysiologi, sydäntautilääkäri ja ravitsemustieteilijä, jonka työn pohjalle perustuu hänen nimeänsä kantava Atkinsin dieetti. Se loi pohjan uudelle ruokavaliosuuntaukselle, joka perustuu siihen olettamukseen, että ihminen lihoo ei sen vuoksi että hän söisi liikaa rasvaa vaan siksi että ravinnossa on liikaa hiilihydraatteja. Näitä samoja ajatuksia olivat jo kiteyttäneet ranskalainen keittiömestari ja ravintotutkija Jean-Anthelme de Brillat-Savarin 1780-luvulla sekä englantilainen hautajaisurakoitsija William Banting 1860-luvulla, mutta Robert Atkins toi ne yleiseen tietoisuuteen. Sittemmin keskivertoihminen on kuitenkin yhä enenevässä määrin vähentänyt luonnollisten rasvojen osuutta ravinnossaan, ja lisännyt hiilihydraattien, mikä on saanut hänet lihomaan entisestään ruokahalun suistuessa raiteiltaan.


Atkins kirjoitti bestsellerinsä Tri Atkinsin dieettivallankumous (Dr. Atkins Diet Revolution) vuonna 1972, ja sen uudemman version Tri Atkinsin uusi dieettivallankumous vuonna 1996. Niissä kiteytyy hänen sanomansa tekstin ja reseptien muodossa, ja vaikka Atkinsin dieettiä on myös laajasti kritisoitu, lienee paikallaan sanoa, että suuri osa kritiikkiä perustuu ahdasmielisyyteen ja silkkaan tietämättömyyteen. Kritiikin takana häämöttää myös elintarvike- ja lääketeollisuus, joiden tulot uhkaavat rajusti vähentyä jos sairastuminen vähenisi ja tuottavien einesruokien ja hiilihydraattipommien myynti romahtaisi.

Atkinsin dieetin eri vaiheet käyvät esiin oheistetussa Wikipedian linkissä, mutta todella mainitsemisen arvoista tässä on, että tämän dieetin, kuten muidenkin vähähiilihydraattisten dieettien, ylivertaisuus ns. virallisterveelliseen ruokavalioon nähden on myös siinä, että ne saavat sinut hallitsemaan ruokahalusi, eikä päinvastoin. Tämä on suuri vapaus, ja jos näitä dieettejä on sanottu kalliiksi, käyvät ne ennen pitkää kukkarolle kevyemmiksi kun ostoslistalta tai heräteostoksista tapaa tyystin jäädä pois: karkit, suklaat (paitsi tumma suklaa), jäätelöt, einekset, mehut, sipsit, hampurilaiset ja kaikki muut ruokatavarat, joissa on nopeita hiilihydraatteja - ja niitähän riittää. Ja lääkärilaskut pienenevät. Sitä paitsi voiko terveyttä, hyvinvointia ja vapautta edes mitata rahassa? Ei voi muuta sanoa kuin että asioista kannattaa ottaa selvää.

Kuvassa Atkinsin dieetin ruokapyramidi
- klikkaa suuremmaksi nähdäksesi paremmin. 


Lue tästä blogin juttu Robert C. Atkinsista

maanantai 20. huhtikuuta 2009

Margariini


Mitä oli ennen Floraa? Siinäpä kysymys johon kukaan ei (Flora)mainoksessa osaa vastata. Oliko siis mitään, ennen Floraa?? No totta vieköön oli! Oli voi. Ja on vieläkin! Onneksi. Sillä margariini - ei Flora, ei Becel eikä mikään muukaan margariini tai ns. kevytlevite - todellakaan ole se terveellinen levite, joksi sitä on voin kustannuksella jo vuosia ylistetty.

Tässä alla melkoisen kriittinen kanta margariiniin - helppo ymmärtää miksi! Linkki alkuperäiseen tekstiin (joka antaa kylläkin kyytiä myös voille, mutta täysin eri syistä, ja IMHO, jotakuinkin ontuvammin. Ja aivan kaikkea ei tarvitse uskoa margariinistakaan).
Margariini valmistettiin alunperin lihottamaan kalkkunoita. Mutta kun kalkkunoita kuoli, kalliisiin tutkimuksiin rahansa panneet ihmiset miettivät kilvan miten saisivat vastinetta sijoitukselleen. Tälle valkoiselle aineelle, joka ei näyttänyt kovin houkuttelevalta syödä. Joten he lisäsivät siihen keltaista väriä ja myivät sitä ihmisille voin korvikkeena. ”

Kovaa tekstiä, ja mikään tutkimus ei vielä ole osoittanut, että margariinia olisi terveellistä. Päinvastoin, tiedetään tai epäillään että se:
Sisältää paljon transrasvoja. Lisää riskiä sairastua sydäntauteihin. Lisää kokonaiskolesterolia ja LDL:ää (huonoa kolesterolia) ja laskee HDL:ää (hyvää kolesterolia). Lisää riskiä sairastua syöpään. Heikentää äidinmaidon laatua. Heikentää immuniteettisuojaa. Vähentää insuliinireaktiota. Tässä vielä ruotsinkieltä taitaville Aftonbladetissa lokakuussa 2008 ilmestynyt artikkeli margariinista.

Oli miten oli, itse laitan (karppi)leivälleni mieluiten voita, jos sitäkään.

Päivitetty 21.6.2009

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Juustoa !

Juusto on herkkua, jolle löytyy monen monta käyttöä. Kaikkihan tiedämme, että se sisältää runsaasti kalsiumia, ja myös sen, että juuston rasvaprosentti vaihtelee kovasti. Karpit kutsuvat kaupoissa nykyään niitä niin runsaasti tarjolla olevia kaikkein vähäprosenttisimpia juustoja - täysin ansaitusti - kumijuustoiksi, suosien itse rasvaisempia juustoja - joita myös onneksi löytyy.
Tässä alla juustoluettelo, jota on tarkoitus aika ajoin päivittää. Ei käsitä vähärasvaisia juustoja. Yritysten linkit antavat yksityiskohtaisen kuvan k.o. juustosta, ja juustolinkki yleensä Wikipedian määritelmän k.o. juustolajista (kannattaa katsoa myös englanninkielisiä sivuja).

Edam (Arla Ingman) F 23% C 2.3 gr P 26%
Edam (Valio)
Emmental Sinileima (Arla Ingman) F 30% C 0.6 gr P 29%
Emmental Sinileima (Valio) 3 kk tai+
Emmental Violettileima (Valio) pähkinäinen maku
Emmental Punaleima (Arla Ingman) F 30% C 0.6 gr P 29%
Emmental Punaleima (Valio) 6 kk tai+
Emmental Mustaleima (Arla Ingman) F 31% C 0.6 gr P 29%
Emmental Mustaleima (Valio) 9 kk tai+
Eva (Arla)
Gouda
Grana Padano
Halumi
Havarti - tanskalainen vahva juusto
Mozzarella
Oltermanni (Valio)
Parmesan
Philadelphia (Kraft) tuorejuusto. F 23%
Pohjanpoika (Arla Ingman) F 32% C 2,0 gr P 24%
Président vuohenjuusto - 12 palaa kätevässä pakkauksessa. F 20% C 1,6% P 16%
Ricotta
Ritari
Turunmaa (Valio) F 23% C 2,3 gr P 26%
Viking Edam (Arla Ingman) F 24% C 1,0 gr P 26%

Tässä lopuksi Jaakko Raholan hyvät juustosivut.

Päivitetty 25.4.2009

lauantai 18. huhtikuuta 2009

Palaute

Palautetta otetaan mielellään vastaan osoitteessa kivita@gmail.com. Niin risut, ruusut kuin ehdotukset ovat tervetulleita. Voit jättää toki palautteesi myös tähän alle.

Päivitetty 5.9.2009

Kuukauden biisi

Musiikki tekee hyvää niin mielelle kuin sielulle - ja sitä myötä myös keholle. Joka kuukausi tälle sivulle ilmestyy uusi sykähdyttävä kappale, joka myöhemmin siirtyy allaolevaan luetteloon. Valitse biisi uuteen välilehteen niin voit lukea samalla blogia - tai jotain muuta :) Uusia biisejä saa ehdottaa kommenttiosioon.

Marraskuun 2009 kappale on Juice Leskisen Syksyn Sävel (1975)




Valitse haluamasi biisi luettelosta:
I Dreamed a Dream (Susan Boyle, Britain's Got Talent 2009), tässä japanilaisessa linkissä myös sanat
Hurt (Johnny Cash, 2002)
Simply The Best (Tina Turner, Live 1994)
Billie Jean (Michael Jackson, Live 1983)
Summer (Vivaldi, Neljä vuodenaikaa, sävelletty 1723)
I'm Your Man (Leonard Cohen, 1988)
Tu (Umberto Tozzi, 1978)
Syksyn sävel (Juice Leskinen, 1975)

Huom. Tämä kuten koko blogi on tehty Windows XP:llä ja Firefox nettiselaimen avulla. Jos sinulla on jokin muu käyttöjärjestelmä tai nettiselain, yllämainittu Avaa uuteen välilehteen ei välttämättä toimi. Voit silloin kokeilla esimerkiksi painaa hiiren keskinäppäintä saadakseksi uuden välilehden.

Päivitetty 20.11.2009

Ummetus

Ummetus on todella yleinen vaiva. Vatsa on kova ja ulostaminen sen verran harvinaista, että seurauksena on pahimmillaan peräpukamat. Ja niitä nyt ei kukaan halua. Eli mikä neuvoksi? Tai siis ehkäisyksi. Ummetus on yleensä täysin vältettävissä. Täytyy vaan juoda enemmän vettä ja lisätä oikeanlaisen kuidun määrää ravinnossa. Liikuntakin auttaa. Eikä kannata syödä liian nopsaan. Ja stressi pois. Pienimuotoinen paastokin saattaisi olla paikallaan.

Jos nyt ummetus siis vaivaa, on apu lähellä. Pillerihoitomaksut voi säästää vaikka uusien juoksukenkien hankintaan tai mukavaan ravintolailtaan hyvien ystävien seurassa :)

Rasvan ja kasvisten lisäys on usein apu tähän vaivaan. Samalla on hyvä tiedostaa, että (imeytymättömän) kuidun lisääminen usein vaan pahentaa asiaa. Se ärsyttää suolistoa eikä todellakaan helli mahdollisia peräpukamia. Tämän kaiken on moni karppaaja todennut, ja sen toivoisi toteavan myös virallisterveellisen suositusten mukaan syövät - pelkäämättä "sitä kauheaa rasvaa". Ummetus on oikeastaan mainio tilaisuus poiketa totutusta ruokavaliosta ja kokeilla jotain muuta muutaman päivän ajan. Kuuntelemalla omaa kehoamme voimme välttää niin tämän kuin monen vakavammankin vaivan.

Päivitetty 9.3.2013

perjantai 17. huhtikuuta 2009

Makadamia

Tekeekö mieli jotain hyvää? Miten olisi kourallinen makadamiapähkinöitä?
Makadamia- eli australianpähkinä (tässä hyvä englanninkielinen linkki) on monen karpin - ja toki monen muunkin syöjän - herkkua. Sen maun sanotaan olevan sen verran erikoinen, että sitä joko rakastaa tai siitä ei pidä ollenkaan. Makadamia on hyvin ravintorikas pähkinä ja siinä on kaikista pähkinöistä eniten kertatyydyttämätöntä rasvaa. Painosta 9 % on proteiinia ja saman verran hiilihydraatteja. Vähän oudon nimensä tämä pähkinä on saanut australialaisen John Macadamin mukaan.

Ostoksilla Lidlissä

No niin, tuli taas käytyä Lidlissä (Malmilla) ja olipa reissu! Nimittäin, juuri kun olin saanut ladottua omat ostokseni liukuhihnalle, vetää edellinen asiakas taskustaan muovipussin, jossa on noin 2 kg kolikoita. Niillä hän meinaa ostoksensa maksaa. Mietintämyssy päähän - jäädäkö kyseiseen jonoon vai siirtyäkö muualle? No, onneksi viereinen kassa avataan ja siihen sitten omat, mutta olihan vaiva taas senkin arvoinen. Kotiin tuli mukaan: ruukkusalaatti, litra täysmaitoa, herkkusientä, 1 kg tomaatteja, 4 pekonipakettia, purkki makadamiapähkinöitä, kuohukermaa, 2 pakettia minisalamia, lohifilettä ja 2 pakettia Milbonan voita. Lisäksi pojille kananugetteja ja banaaneja. Riittää taas vähäksi aikaa.
.
Viime lauantaina kävin Lidlissä Ruotsin puolella, tarkemmin ottaen Märstassa, joka on pieni lähiö lähellä Arlandan lentokenttää. Aika tutun näköistähän siellä oli kaiken kaikkiaan, mutta sitten löytyi tietenkin paljon ruotsalaisia tuotteita, joita täällä Suomessa ei myydä. Ja jos myytäisiinkin niin ei ainakaan ruotsalaisin (huokeimmin) hinnoin... Mutta hyvä, että saadaan ostettua edes Lidlin hinnoin :)

torstai 16. huhtikuuta 2009

Lipogeneesi

Lipogeneesi on elimistössä oleva tila, jota haluamme välttää - jos mielimme olla lihomatta siis. Lipogeneesissä hiilihydraatit muuttuvat rasvaksi. Eli veressä oleva ylimääräinen glukoosi (joksi kaikki hiilihydraatti muuttuu, oli lähteenä sitten sokeri tai peruna, tai Homerin olut) muuttuu varastorasvaksi. Tämä prosessi tapahtuu pahimmillaan päivittäin ja aina siis kun olemme nauttineet liikaa hiilihydraattipitoista ruokaa tai juomaa.

Rasva-aineenvaihduntamme on jatkuvassa dynaamisessa tasapainossa. Insuliini, joka säätelee veren glukoositasoa, käynnistää lipogeneesin, ja mitä enemmän siis veressä on glukoosia, sitä enemmän sitä jää yli kehon tarpeisiin nähden. Osahan glukoosista on tarpeellista ja aivan elintärkeätä, mutta heti kun sitä on liikaa, on varastointi rasvaksi vääjäämättä edessä.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Kasvikset ja vhh

Moni vhh-ruokavaliolle siirtynyt huomaa käyttävänsä kasviksia paljon enemmän kuin VT-aikoinaan. Kukkakaalia, lehtisalaattia, jäävuorisalaattia, tomaattia tms kuluu järjestään vähintään sen verran kuin VT-taho ilmoittaa tarpeelliseksi jotta saataisiiin tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet. Tämä on hieno asia, joka vaikuttaa jäävän monilta kriitikoilta huomaamatta, mutta - sen sijaan että kasvikset ennen olivat monelle karpillekin jonkinlainen pakollinen hyvä - ne vaan juhlistavat nykyisin tyypillisen karpin arkipäivää.

Kasviksia ei todellakaan kannata jättää väliin jos ja kun hiilihydraatteja haluaa rajoittaa. Kasvikset lisäävät kylläisyyden ja tyytyväisyyden tunnetta, ja saavat meidät tekemään päivän mittaan terveitä päätöksiä ravinnon suhteen. Kasvikset ovat luonnollinen lisä proteeinin rinnalle niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta, ja antavat myös tervetullutta väriä lautaselle.

Kasviksienkin käytössä kannattaa toki olla hiilihydraattitietoinen. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä vahvempi väri, sitä enemmän hiilareita. Eli tomaatteja ei kannata syödä mielin määrin, mutta lehtisalaattivoileipä á la carb (eli esim kinkkuleikkelettä ja juustoviipaletta käärittynä salaatinlehtiin) olisi ihan mainio väli- tai iltapala.

Kukin kasvis tulee saamaan tässä blogissa ansaitsemansa oman osion, ja loppujen lopuksi kaikki ovat löydettävissä tunnisteista.

tiistai 14. huhtikuuta 2009

RunningAHEAD

RunningAHEAD on amerikkalainen nettisivusto, joka pyrkii auttamaan lukijoitansa tavoitteellisempaan liikuntaan. Kirjaudu käyttäjäksi (ei maksa mitään) ja kirjaa miten paljon kulloinkin liikut. Aseta tasosi mukaisia tavoitteita, ja katso graafisesti miten kuntosi kehittyy. Grafiikka antaa tilastoja siitä miten paljon liikut viikossa, kuukaudessa ja vuodessa.

Nimestään huolimatta nämä sivut sopivat mainiosti myös kävelijöille. Voit kirjata joko kävelemäsi ajan tai etäisyyden, tai molemmat. Samoin voit merkitä kunkin suorituksen kohdalle päivän painon, ja lisätä mitä tahansa muita yksityiskohtia. Kokeilemalla sivuja parin päivän ajan huomaat miten ne soveltuvat parhaiten juuri sinun tarkoitusperiisi.

Eräs tämän sivun anti on sen karttaohjelma. RunningAHEAD hyödyntää Google Earthiä, jonka avulla voit lisätä jokaiseen juoksuusi tai kävelyysi kiertämäsi reitin, ja tallentaa sen erikseen vaikkapa liikuntapäiväkirjaasi. Muista vaan tallentaessasi karttaa loitontua päätepisteen näkymästä jotta saat tallennettavaksesi koko reitin. Tällainen toiminta voi esimerkiksi saada ykskaks kartoittamaan itselleen kävelyreitin seuraavalle Tallinnanreissulle, niin että sen sijaan että kävisi vain shoppailemassa, lähtisikin suunnittelemalleen lenkille pisteestä A pisteeseen B - ja taas tuli tehtyä jotain hyvää terveyden eteen! Kuvan reitti Pirita Top Spasta Kadriorgin linnaan tekee 3.75 km (klikkaa suuremmaksi).

tickerfactory.com

Ticker on tuttu monelle karpille (vhh-dieetin noudattajalle), nimenomaan mitä tulee painonhallintaan. Syöttämällä pituutesi ja nykypainosi sekä tavoitepainosi saat esiin graafisen painokäyrän panoraamamuodossa, johon voit valita mieleisesi taustan ja liikkujan eli tickerin. Ja tämän voit sitten liittää omana tiedostonaan esim. karppisivuille tai omaan blogiisi. Muista kirjoittaa ylös salasana, jolla päääset muuttamaan tietojasi. Voit tehdä useita eri tickereitä eri tarkoituksiin - jokaisella oma salasanansa.

Mutta www.tickerfactory.com on myös paljon muuta. Painon sijasta voit tarkkailla taloudellista tilannettasi ja motivoida säästeliäämpää elämäntyyliä tai vaikkapa lomabudjettiin pääsyä. Tai voit valita muuttujiksi liikunnan ja fyysisen kehityksesi. Tai asettaa lähtölaskenta Madonnan konserttiin. Mitä vaan. Tässä yksi esimerkki:

Kukkakaali


Kukkakaali on mitä mainiointa vhh-ruokaa - helppo ja hyvä korvike perunalle, pastalle ja  riisille. Se sopii raaka-aineeksi moneen ateriaan, ja on helposti pakastettavissa. FIN Kukkakaalista saa myös pienellä vaivalla tehtyä ns. kukkakaaliriisiä - nimetty siksi koska se muistuttaa tekstuuriltaan riisiä. 

Tässä about.comin opetusvideo miten tehdä "kukkakaaliriisiä". Mutta käydään se vielä tässäkin läpi. Eli leikkaa ensin kukkakaali sopivan kokoiseksi.  Käytä se sitten  tehosekoittimessa - voit myös raastaa käsin, mutta se on tietenkin paljon vaivalloisempaa. Mausta valmis seos lopulta suolalla ja voilla. Valmis kukkakaaliriisi on myöhemmin helposti lämmitettävissä mikroaaltouunissa.

Leikattu kukkakaali tehosekoittimeen
Sekoita kunnes riisimäistä 

Päivitetty 17.2.2013

Majoneesi

Mitä majoneesi oikeastaan on ja miten ja kuinka paljon sitä kannattaa käyttää? Virallisterveellisessä ruokavaliossa (eli VT:ssä tai vaan veeteessä, tästä lähtien tässä blogissa käytettävä termi) majoneesi oli kiellettyjen aineiden listalla. Korkeintaan sitä saattoi laittaa, ja tietenkin sen kevyintä mahdollista eli mauttominta versiota, pikkuriikkisen jos nyt ihan pakko oli saada vielä jotain lisämakua! FIN

Mutta nyt! Nyt majoneesi on noussut arvoon korkeaan! Eikä mitään kevytmajoneesia vaan jos ja kun sitä käyttää niin täyttä tavaraa sen olla pitää, ja sitä voisi itsekin valmistaa. Kaiken kaikkiaanhan vhh-dieetti kannustaa ja jollain tavalla saa vaan ihan itsestään käyttämään omaa mielikuvitustaan, kehittyviä keittotaitojaan tms ja loihtimaan itselleen ja muille aina vaan uusia makuelämyksiä. Ja majoneesin käyttö ei ole mikään poikkeus. Ennen sitä kehtasi vähän laittaa kolmiokerrosleivän väleihin, nyt kun leivät ovat jotakuinkin passé niin majoneesia on mukava lisätä salaattiin, kananmunan viereen ja lämpimän aterian höysteeksi.

Tässä hauska japanilainen sivu majoneesista, Mayomania!

Terveyden tukipilarit

Groove FM lähettää joka päivä hienoa musaa, ja tiistaisin ja torstaisin mitä mielenkiintoisinta juttua ravinnosta. Varmaan moni meistä kuullut. Paula Heinonen puhuu siis asiaa ohjelmassa Terveyden tukipilarit tiistaisin klo 10-11. Studioisäntänä toimii Juha Vuorinen. Uusinta to klo 17 (ja vielä su klo 9 SuomiPopilla). Täältä saa monia hyviä vinkkejä kansanomaisesti kerrottuna ja huumorilla höystettynä - mutta täyttä tavaraa!

Tässä Paula Heinosesta karppaus.infon foorumilla.

Ja tässä vielä osoite ohjelman nettisivuille: http://www.terveydentukipilarit.fi/tt/index.php